Turnaj 2013

29.06.2013 10:00

Triumf pro Vrchního komisaře

Lečice po třech letech ovládla svůj turnaj ● Hrubeschovi nechutnalo pivo ● Okapníka nakopnul Okapníček ● Kamil Střihavka konečně skóroval (a nosil hřiby) ● Průjezďák přítomen, „průjezdovky“ zase nebyly ● Arnošt si nedá pokoje ● Rákoska senior: Arjen Robben, Davyděnko, teď i Putin ● Papák horší než kočičí siréna ● Nečerstvý Jiří Krása

 

Dojatá Miluška Smetanová po vítězném finále se Ševci. Vlhké oči Josefa Smetany mladšího někdy po půlnoci a přesvědčení, že táta seshora tu slávu musel vidět. Pro tohle byl lečický triumf na domácím turnaji tolik výjimečný. Hoši od Kocáby tenhle úspěch nevybojovali pro sebe, nýbrž pro člověka, který v našich končinách představoval legendu. Pro Vrchního komisaře…

 

Dopoledne: Okapník stotřináctinásobný vrah!

Kocába Arena – Dlouhá, předlouhá byla cesta k triumfu. Byť se oproti dosavadním zvyklostem výkop prvního zápasu uskutečnil až v 10 hodin. „To aby polední pauza nebyla tak dlouhá. A já bych nevydržel více než tři hodiny nejíst,“ připomněl Libuna svou nejmilejší činnost.

S Hrašticí to bylo ihned nepříjemné. Třebaže si někdo myslel, že hra je vyrovnaná, to soupeř vypadal nebezpečněji. A po polovině zkráceného poločasu Lečici načapal Fafejta, takže se prohrávalo. Tou dobou to s ofenzivou zkoušeli i Hoši od Kocáby. Po inkasovaném gólu ještě víc. Svět ovšem neviděl, co všechno páchali.

Jan Hořák-Okapník se párkrát podíval do soupeřova vápna, jenže nevěděl si tam rady. Proto Lečice nebyla schopna poločas aspoň zremizovat. Okapník a jeho kumpán Kojenec zazdívali, co se dalo. Lidé vstávali z laviček a jen lomili rukama. Kopaly se i trestňáky. Kamil Rada uměl trefit bránu, ovšem i brankáře. Josef Smetana-Průjezďák oblečen do dresu v tu dobu seděl na lavičce a odtud se „průjezdovky“ neproměňují.

Něco se o kratičké přestávce stalo. Snad erupce na slunci či co. Zkrátka Okapník v první minutě po změně stran vyrovnal. Veseleji bylo, to se ví. Ale také se děly věci, kvůli nimž by se proslulá Guinessova kniha rekordů dala srolovat a strčit do kadibudky. Novopečený otec chodil každých deset vteřin sám na „dolní“ bránu a pokaždé nic z toho. Kdosi spočítal, že Okapník zavraždil přesně 113 tutových šancí! Že se leccos odrazilo i od brankové konstrukce, ničitele krámských dešťových svodů neomlouvá.

Museli to za něho vzít jiní. Během necelých deseti minut bylo rázem všechno jinak. Jakub Hořák-Arnošt si na půlce vezme balon, popojde s ním a z gólmana utěšenou střelou udělá hadrníka. Kamil Rada-Střihavka napálí odražený míč přesně k tyči a přijímá gratulace jako žádný jiný ze spoluhráčů. Konečně první gól za Lečici! Nato akci založí Okapník a Martin Rákosník mladší to tam od stráně flákne přes celou bránu. Hraštickým tečou nervy a proto musí z placu vzteklý Jan Vitásek.

V tu dobu už trenér Hrubesch nemusí chodit po lajně jako tygr v kleci. On byl pan novodvorský místostarosta z Okapníkova neumění tak přepadlý, že se ani sklenic s pivem nezmocňoval a po žádné ženské se nesápal! Dorazit otupělé sousedy odshora mohl i mladíček Holec, jen kdyby mu břevno nepřekáželo.

To už se dopředu cpal i Lukašenko a došel si do šestnáctky pro penaltu. Když ji chtěl kopat Okapník, lečický kouč hrůzou u lavičky zavrávoral a slabým hláskem vyřkl jméno tradičního realizátora s flekatým nosem. Samozřejmě že byl Libor Váňa-Libuna přesný a stanovil skóre už na 5:1. Do konce utkání zbývalo ještě sedm minut, Hraštičtí na kolenou prosili rozhodčího Martina Tomana, jinak lečického fotbalistu, aby pískal konec a ten tak udělal.

 

Polední přestávka: Okapníček rozčílením usnul

Napřed to rozdýchával Kamil Rada, který před rokem na lečickém turnaji ubalil gól Nové Vsi ještě coby hráč Nového Knína. Už dopoledne se vyfotil s Miluškou a Josefem juniorem, s nimiž ho poutá přátelský vztah už z dob spoluhráčství s Průjezďákem. Kamil jest ovšem slušný chlapec, slovutný Průjezd nikdy nevymetal. Nyní se šel jen v lehké obuvi podívat ke světličce a vrátil se s hroznem dubových hřibů. O kus dál vydatně konzumoval jeho úhlavní příbuzný Jiří Stracený-Papák, leč ten při upozornění, že panáky jsou „sestupové B-třídové“, ječel víc než dvoutýdenní kotě.

Obklopen batolety se občerstvoval Martin Rákosník senior. Je už zvyklý na přezdívku Arjen Robben, nyní se přiznal, že mu také říkají Davyděnko, podle bolševického tenisty. Jakmile mu bylo řečeno, že co do vizáže se mu blíží i ruský prezident Putin, Martin raději odběhl…

Všechno ztichlo ve chvíli, kdy se objevil rozměrný kočárek. V něm Mate Hořák-Okapníček a i když spinkal, byla na něm znát špatná nálada. Holt se dozvěděl, co vše dopoledne zazdil jeho tatínek, takže malý rozčílením usnul…

Okapníkovi vykecával díru do hlavy legendární lečický střelec Antonín Kramata (pokračoval v tom i večer) a zřejmě to odpoledne zabralo. Další ikona od Kocáby, před lety vesměs pouštějící, ale i občas držící Jiří Krása, neustále zabíral místo v Kaká Areně, až jeho mluva zaváněla jakýmsi cizím přízvukem. U toho měl být Josef Jirota-Best, někdejší Jirkovo dvojče, ale ten věděl, kdy odjet.

 

Odpoledne: Zase ten Okapník, ale teď to dal Ševcům vyžrat

Takzvané Kocábské derby Lečice-Nový Knín se dávalo při velkém turnajovém finále. Dorazil na ně z Dobříše rozhodčí Máša, avšak těžko říci, zda byl kvalitnější než Martin Toman. Úvod vypadal ve srovnání s dopoledním nervákem radostněji – Jan Hořák-Okapník už po necelé minutě hry prosprintoval k bráně a zasunul míč do sítě. Učitel Tonda Kramata přes poledne nemluvil do větru... Ševci, prošpikovaní borci sestoupivšího áčka, se zmohli na vyrovnání, ale to Lečici nemohlo rozhodit.

Zakrátko však čerstvý krámský fotr Okapník vlétl do knínské rozehrávky a zřejmě jsme viděli hologram z 25. století, kdy v Delta kvadrantu operovala vesmírná loď Voyager. Živý člověk z masa a kostí by takový lob přes brankáře nezvládl! Netrvalo dlouho a kolem potoka prosvištěl Martin Rákosník mladší. Vychytrale vypálil, co by jiný gólman zneškodnil, to ten knínský propustil a vedlo se o dvě branky.

Velmi solidní základ pro nejcennější turnajovou trofej! Zvláště když od syna a Tondy povzbuzený Okapník hned po poločase zvýšil na čtyři jedna, čímž zkompletoval hattrick. Bez nervů by to však nebylo ono, řekl si nejspíš Jakub Hořák-Arnošt. Vztekle bouchl protihráče balonem do zad a už si to s červenou kartou valil do sprch. Dva týdny po vyloučení v Mokrovratech, Arnošt si prostě nedá pokoj.

Knín měl na honění výsledku zatraceně dost času, Lečice byla těžce mačkána. Početní nevýhoda ani nebyla tolik znát, jestliže všichni naši jezdili po zadcích. Dlouhých dvacet minut před koncem Ševci upravili na 4:2, stihli ještě nastřelit břevno. Byli jsme v klidu, pomezní sudí Matějka už běhal pět metrů a 113 centimetrů ve hřišti, byl schopen soupeřovo snažení kdykoli narušit.

Pan Máša pískl konec, Kocába Arenou se rozlilo nejen pivo, především obrovské nadšení. Jarní mistráková bída zapomenuta, turnaj je hlavní. Lečice si šla pro nejrozměrnější pohár a slavila ostošest, ne-li ostotřináct. Pane Vrchní komisaři, byl jste s námi, my to ukopali pro Vás!                                                                                          (msč)

 

Semifinále

LEČICE – HRAŠTICE 5:1 (0:1). Branky: 41. Jan Hořák, 50. Jakub Hořák, 57. K. Rada, 59. M. Rákosník ml., 73. Váňa z pen. – 24. R. Fafejta. Rozhodčí: Toman (Praha). Vrchní komisaři: Jiří Krása (Mníšek) 7, Antonín Kramata (Malá Lečice) 7,5. Bez ŽK. ČK: 60. Jan Vitásek (Hraštice). Diváci: 103. Lečice: T. Svoboda – Váňa (41. Houska, 65. Váňa), L. Kostečka, P. Svoboda (63. Fr. Holec ml.), Zboženský ml. – M. Rákosník ml., K. Rada, M. Rákosník st. (41. Josef Smetana ml.), Fr. Dědina, Jakub Hořák – Jan Hořák. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch. Hráč utkání: Martin Rákosník mladší.

 

Nový Knín – Pražský výběr 5:0 (Sklenář 3, Stránský, Vlk). 

 

O. 3. místo

Hraštice – Pražský výběr 1:0 (Jan Vitásek).

 

Finále

LEČICE – NOVÝ KNÍN 4:2 (3:1). Branky: 1., 19. a 42. Jan Hořák, 26. M. Rákosník ml. – 12. Stránský, 60. Vlasák. Rozhodčí: Máša (Dobříš). Vrchní komisaři: Jiří Krása (Mníšek) 8, Antonín Kramata (Malá Lečice) 8,5. Bez ŽK. ČK: 43. Jakub Hořák. Diváci: 113. Lečice: T. Svoboda – Váňa (17. Toman), L. Kostečka, P. Svoboda (33. Josef Smetana ml.), Zboženský ml. – M. Rákosník ml., K. Rada, M. Rákosník st., Fr. Dědina (54. Fr. Holec ml., 67. P. Svoboda), Jakub Hořák – Jan Hořák. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch. Hráč utkání: Jan Hořák-Okapník.

 

Střelci: 4 – Jan Hořák (Lečice), 3 – Sklenář (Nový Knín), 2 – M. Rákosník ml. (Lečice), Stránský (Nový Knín), 1 - Jakub Hořák, K. Rada, Váňa (všichni Lečice), R. Fafejta, Jan Vitásek (oba Hraštice), Vlk, Vlasák (oba Nový Knín).

 

Turnaj o Pohár Josefa Smetany se konal 29. června 2013, hrálo se 2 x 40 minut.