Pár slov o Pepovi Smetanovi

28.11.2012 20:22

Lečici a Krámy těžce zarmoutil skon hráčské legendy

Josefa Smetany staršího

Nezapomeneme, pane vrchní komisaři…

 

Josef SMETANA st.

*1945  -  †2012

 

Velká Lečice a okolí – Celý podzim jsme se na něj těšili. Že se s halasem objeví před kabinami, potřese si rukou s kamarády, zdravě před domácím zápasem nabudí syna. A když ten předvede nějaký parádní fotbalový kousek či snad utkání jako střelec rozhodne, bude na něj jaksepatří pyšný. Jenže Josef Smetana starší už do Kocába Areny nikdy nepřijde. Zatracená nemoc nám ho vzala. Fandit nám teď bude z jiné dimenze a i za to mu nepřestaneme být vděčni.

Byl spoluhostinským v legendárním lokále U Smetanů. Oblíbenější výčepní a roznašeč (zrovna tak jako jeho otec) v Krámech od té doby nebyl, není a ani se už nenarodí. Znali jsme ho i jako myslivce, hasičského funkcionáře. Právě v modré uniformě byl mužem neobyčejně váženým, roli vrchního komisaře si přenesl i do fotbalu. V 60. a 70. letech Pepa dirigoval obranu lečického Sokola, později patřil k nejvěrnějším příznivcům. Teď jsme zůstali bez něj…

Bůh nejlépe ví, kdy a proč si vzít dobrého člověka k sobě. Chodí to tak od vzniku života na Zemi. Pokusme se tomu porozumět a rozvíjet v sobě jen to dobré, poněvadž tím činíme laskavost každému, kdo dočasně odešel z tohoto světa, nebo tomu, kdo po něm právě nyní chodí. Je to i o krásných vzpomínkách.

Pane vrchní komisaři, na Vás nelze zapomenout.