6. Kamýk - Velká Lečice

27.09.2014 16:30

„Pabjedy“ odměřily prohru

Lečice poprvé v sezoně nebodovala ● Torzo týmu na remízu mělo ● Habera lepší než božský Lionel, jen vystřelit neumí ● Z Čahouna přes noc vyrostl superbojovník ● Hrubesch si vzpomněl na sovětskou éru ● Kantýna ostudou Kamýku  

Hoši od Kocáby teprve v šestém kole III. třídy zakopli. V Kamýku blbě a nezaslouženě. Bez Ramba, Střihavky, Messiho, Srpa, Průjezďáka, Lukašenka, Bolka přitom sahalo torzo týmu po bezbrankové remíze, tu sebrala tečovaná střela třináct minut před koncem. Anebo vlastně necelých dvanáct, ono se totiž do devadesáté nehrálo. Ale co, dějí se přece horší věci. A dosavadní bilance může Lečici těšit. Bez porážky pět kol, s výhrou nad Starou Hutí v posledním kole předešlé sezony vlastně šest. V příštím utkání už máme být kompletní. Na demolici Dobříše se nyní zaměřme.

 

KAMÝK   –   LEČICE     1 : 0

Kamýk nad Vltavou – Emoce a řev, když rozhodčí minutu a půl před vypršením řádné hrací doby píská konec. Trenér Hrubesch vybíhá na trávník, ukazuje na své rolexky, muže s píšťalkou obviňuje z používání stalinovského strojku značky Pobjeda, který zřejmě stále funguje s časovými anomáliemi. Řádí i Kozel, „odveďte si ho,“ vyzývá pan Hudeček ostatní lečické hráče.

Proč to všechno? Protože Lečice právě v tu dobu zkoušela hru vabank, aby odmazala nešťastně inkasovaný gól ze 77. minuty. Nedivme se tomu hroznému vzteku a dopalu, ale zůstaňme také na zemi. Pokud všude na okrese, a nejen tam, domácí tým chvíli před koncem o branku vede a čelí tlaku soupeře, rozhodčí chtějí mít zápas co nejdříve z krku, jinak si to u té domácí strany v případě vyrovnání šeredně rozlijí. Pan Hudeček tedy nic tak strašného nespáchal, obyčejný pud sebezáchovy. A Kamýk byl holt v posledních dvaceti minutách lepší.

Hrubesch, vědom si obrovského oslabení mužstva, stanovil sestavu a taktiku jak nejlépe mohl. Nasadil tři stopery, před Okapníkem operovali Rohlíček a netradičně i Libuna, jenž si na nezvyklém postu vedl nadmíru dobře. Na pravém beku se slušně oháněl Tomaník.

Nebylo to o žádném velkém náporu Kamýku. Hoši od Kocáby s ním ve všem drželi krok, oproti duelu v Počepicích se dostávali za půlku hřiště, dokonce i k soupeřovu vápnu, také roh kopali. V 24. minutě ovšem mohlo být rychle po ptákách. Snad během pěti vteřin nám zazvonila pravá i levá tyč, zvuky harfy ze Smetanovy Vltavy hadr.

Lečice dopředu sice málo, zato občas nebezpečně. Čahoun junior, osamocený na hrotu, párkrát kamýckou obranu pozlobil. Mladík, co v jiných zápasech na trávníku působí spíše jako lemra, předvedl spoustu sprintů, nejeden balon vybojoval, a když v jednom případě pohrozil obránci koláčem za dres, otevřela se mu cesta k bráně. Škoda nepřesné střely!

Během přestávky z lečických fanoušků spadly veškeré obavy, ukázalo se, že Kamýk na svém velkém a krásném hřišti nepatří na Příbramsku k nejsilnějším a že by se u Vltavy nějaký ten bodík mohl vydolovat. I v kombinované sestavě.

Půlka druhého poločasu se hrála v lečické režii. Domácí ukvapení a bezradní, hoši od Kocáby měli balon častěji v držení, což Matějka v procentech vyjádřil 113 na 103. Tribuna bouřila ve chvíli, kdy se k velkému sólu nadechl Tomáš Víšek-Habera. Ani božský Lionel Messi nemá v noze tolik sametu a nepokládá protihráče na zem jako prázdné lahve od gambáče. „On prý neobědval, proto má asi po míči takový hlad,“ poznamenal pan Oldřich Dolejší, vrchní komisař zápasu. Smůla, že Habera svůj slalom stotřináctiletí nezakončil střelou, poněvadž mu v rozhodujícím okamžiku začal balon překážet…

Postupem času začala Lečice umdlévat, posledních dvacet minut už to bylo o narůstajícím tlaku Kamýku. V 77. minutě přišel nenadálý úder, ve skrumáži vypálil domácí Čedík, balon po naražení do Rohlíčka nabral jiný směr, takže Kozel skočil do opačného koutu branky – 1:0.

Ještě nebylo nic ztraceno, první porážku v sezoně si logicky nikdo nepřál, proto se začalo útočit ve více lidech, proto se na hrot vysunul kapitán. Když do konce klasické hrací doby zbývaly ještě minimálně dvě minuty, právě Jan Hořák-Okapník se zjevil před odkrytou částí kamýcké branky, jeho hlavička se však mezi tyče nevešla. Pak už zaúřadovaly „pabjedy“ pana rozhodčího a konec, vymalováno.

Dva členové slovutné MLKOS se pak vydali nahoru na tribunu ke kantýně s úmyslem spláchnout panákem zklamání. Nepořídili, kiosk byl zamčen na 113 západů a už prý nefungoval dávno před skončením utkání. Pěkná ostuda, městysi Kamýku! Kde tedy oslavují místní fotbalisté, když ne ve svém domácím prostředí? Po návratu do Krámů nejela ani Knihovna. Tohle opravdu byla nepovedená sobota.                             (msč)             

 

Branka: 77. L. Čedík. Rozhodčí: Josef Hudeček (Hvožďany) 6. Bez ŽK. Vrchní komisař: Oldřich Dolejší (Praha) 7. Domácí kantýna: -1. Diváci: 36. Poločas: 0:0. Hráno 27.9. 2014.                    

 

Lečice: P. Svoboda 7 – Toman 7, Jan Hořák 7,5, Tokaji 7 – Váňa 7,5, Houska 7 – T. Víšek 8, Fr. Dědina 7, Jakub Hořák 7,5, Fr. Holec ml. 6,5 (52. M. Rákosník ml. 6,5) – Zboženský ml. 7,5. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 10. Vedoucí mužstva Jiřina B. Víšková 10.

Lavička: Josef Hrbek. Chyběli: Messi (zranění), Josef Smetana ml. (zaměstnání), K. Rada (florbal), Rambousek (dovolená), Srp (vinobraní), L. Kostečka (člen volební komise), Štěpán (?).

Hráč utkání: Tomáš Víšek-Habera

 

Střelci Lečice: 4 – Jan Hořák, K. Rada, 1 – Fr. Dědina, Jakub Hořák, Messi.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 167 minut (do dalšího zápasu jde se 13 minutami).  

 

Výroky dne

„Habera, ten mě šokuje těma klikama.“ (Hrubesch žasl nad technickými kousky Tomáše Víška)

„Tak to zahoď, ty máš nějaký pabjedy, nebo co!“ (rozzuřený Hrubesch spílal rozhodčímu za brzké ukončení zápasu)

 

A co na to: Jiří Hrbek

Byl jsem jen u jisker.

Dál už nikde, to by mne brácha vyloučil z rodiny

Po příštím domácím zápase s Dobříší C si nejspíš sedne v kabině a bude dychtivě naslouchajícím Čahounovi, Rákoskovi, Kojencovi a ostatním lečickým mladíkům vyprávět o vymoženostech pod pěticípou hvězdou. Lečický trenér JIŘÍ HRBEK-HRUBESCH totiž v Kamýku prokázal nebývalé znalosti o Sovětském svazu, jehož výrobky u Vltavy vehementně propagoval. Ale porážka, ke které vůbec nemuselo dojít, ho zatraceně pálila. Nedivme se mu.    

Jak moc tě nešťastná a nezasloužená porážka v Kamýku bolela?

Patřím mezi lidi, co se po takovém zápase v noci probudí a štve je to. Mladí, těm to nevadí, ti to rozchodí hned. Taky si za to můžeme sami, vlastní nedisciplinovaností, vždyť se nescházíme. Je to škoda, kdybychom v Kamýku vyhráli, mohli jsme být už jen bod za prvními Hřiměždicemi. Teď se bojím Dobříše. Roman (Kudrnáč) tam do nich celý týden ryje a akorát je rozčílí. Romana bych před takovými zápasy nejradši zavíral někam do díry.       

Souhlasíš s názorem, že Habera je v současnosti nejen nejrychlejší, ale i nejtechničtější lečický fotbalista?  

Ve sprintu se mu Hoři a Arnošt vyrovnají. Ta technika? Neřekl bych, teď to zase bylo o horkém balonu. Dvě kličky asi udělat chtěl, třetí byla náhodná, pak se mu to zamotalo a nevystřelil. On žádný technik není, ale stejně před ním smekám. Tři roky pořádně nehrál a přitom je v lepší formě než předtím. V záloze to Haberovi sedí víc než na beku, nemusí chodit tolik do soubojů. Hoři by ho určitě ve sprintu udělal, i když před zápasy pije pivo. On to trénuje dlouho, tělo si musí zvykat už od mládí. Nejde začít chlastat až v sedmadvaceti letech.         

Nejsi náhodou původním povoláním hodinář? A schválně, jaké hodinky nosíš ty sám? 

Ne, žádný hodinář nejsem. Jako dítě jsem kdysi dostal k Vánocům hodinky značky Prim a ty potom nosil, dokonce i na vojně. Pabjedy jsem nikdy neměl, ale znal jsem je, co jiného by v té době ještě mohlo být na trhu?

Když jsi u lajny vzpomínal proslulé sovětské hodinky, člověka až mrazilo. Nebyls náhodou v mládí příliš uvědomělý?

To tedy ne, byl jsem jenom u jisker. Ale třeba Václav Marhoul-Čert byl aktivní svazák, v Lečici dokonce zakládal SSM. Já uvědomělý vůbec nebyl. Moji předci byli kulaci, musel bych se před rodinou stydět. Kdepak strana, brácha by mne za to z rodiny vyloučil.                                          (msč)

 

Malý kvíz od Kocáby

Zdeněk Houska-Rohlíček před každým vyběhnutím na trávník popíjí v šatně jistý mok. Je to:

a) mléko 

b) neperlivá voda

c) francovka

d) rajská šťáva

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo Rohlíčkovi na mobil. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: a) bandita Žíznivej Billy

 

Fotogalerie >>