5. Velká Lečice - Obořiště

20.09.2014 10:00

Umrněný bůr

Lečice neporažena i po pěti kolech ● Výhra nad Obořištěm vysoká, ale kostrbatá ● Střelecké probuzení Okapníkovo ● Skórovali všichni Kosí bratři ● Burčák je pěkný prevít, zjistil betlémský vinař ● Kojenec přes noc botanikem 

Veleúspěšný vstup do sezony Lečici nepokazil ani nováček z Obořiště. I po pátém kole hoši od Kocáby drží neporazitelnost a proč nezdůraznit, že série čítá již šest zápasů – započítá-li se také výhra nad Starou Hutí v posledním dějství minulého ročníku III. třídy. Stejně jako ve zmíněném  červnovém utkání se střelecky prosadil obávaný K.O.S. (Kojenec, Okapník, Střihavka, který je zároveň i větrným kohoutem Kamilem). Čert vezmi, že nejnovější vítězství se i přes svoji výši zrodilo po neurovnané, kostrbaté hře.

 

LEČICE   –   OBOŘIŠTĚ    5 : 1

Kocába Arena – Hrubeschova novodvorská šatlava splnila svůj účel. Přestože zápas s obořišťským nováčkem netradičně začínal už v 10.00, žádný z hráčů nejevil známky nečerstvosti, a to se postavou nejmenší z nich chlubil, že v pátek zavíral Knihovnu. Ale málem bychom se zmýlili. S menším zpožděním dorazil do kabiny betlémský vinař Jan Srp. Melancholie, zmuchlanost a trudný výraz prozrazovaly muka. Vše samozřejmě odpuštěno, burčák se přece konzumuje pouze jednou za rok, Honza je kromě toho občanem Malé Lečice, kde působí slovutná MLKOS…

Na kanonádu jsme se těšili už při pohledu na soupeřova brankáře. „Mluvil jsem s ním a byl potěšen, že nejsem jediný tělnatý gólman na okrese,“ ulevil si Pepa Hrbek, který kvůli brzkému výkopu rovněž přiznal odbytou snídani, snad jen 60 deka budapešťské pomazánky. Jak ovšem známo, muži, co kašlou na rady docenta Rajka Dolečka, se mezi tyčemi umějí docela slušně ohánět, což se dlouho potvrzovalo i nyní.

Drtivá převaha po úvodním hvizdu nenastala, nanejvýš územní, i tak se Hrubeschova squadra dostávala do solidních gólových příležitostí. Holcova nebezpečná hlavička, závar před brankou, což soupeřův zadák jistil odvrácením balonu z lajny. Kde se vzal, tu se vzal, zblízka hlavičkoval Rambo, trefil však pouze gólmana. Nejvíc se všichni drželi za hlavy ve chvíli, kdy se krásně uvolnil Okapník, naservíroval míč úplně volnému Ferymu Holcovi na malém vápně, ten však zasáhl jen rozložitý trup gólmanův uprostřed brány.

Jak už to chodívá, ujala se až akce vcelku nenápadná. Střelecký pokus Střihavkův zblokován, avšak k míči dobíhá Jan Hořák-Okapník a s nebývalým přehledem ho uklízí do sítě – 1:0. Zakrátko se Kojenec nadechne k nezvykle přesnému centru, na správném místě opět číhá Jan Hořák-Okapník. Nejenže nemá se zakončením tradiční problémy, on to činí superefektně. Takřka z otočky míří jakoby mimo, jenže falšovaná střela si nachází cestu do sítě – 2:0!

Hrubesch si kvůli klidu na lavičce přeje do poločasu ještě jeden gól a má ho mít. Kamil Rada-Střihavka si postaví balon k trestnému kopu. Není to sice jeho ideální parketa kousek za šestnáctkou, ale Mistr nad mistry ví, že je to vlastně výhoda. Z menší vzdálenosti by míč nemohl proletět spoluhráči notně nastavenou zdí a nepřežehlit trávu přesně u tyče – 3:0. Spousta dalších nadějných útoků do konce poločasu k navýšení skóre nevedla, bylo ovšem radostí sledovat aktivní hru Tomáše Víška-Habery, zcela jistě nejrychlejšího lečického fotbalisty. Jeho tolik očekávaný gól už musí brzy přijít!

Vzhledem k jalovosti z poslední čtvrthodiny první půle jen málokdo očekával, že hoši od Kocáby budou po změně stran okamžitě plodní. Kdekdo se divil, když se František Dědina-Kojenec ve 47. minutě ocitl mimo dosah soupeřovy obrany a ledabylou placírkou zasunul balon k nechráněné tyči – 4:0.

Od minuty padesáté po hřišti pobíhal Čahoun junior (slavný tatínek byl k vidění v hledišti vyprodané Kocába Areny). „Já tam vlezu a dám dva góly,“ kasal se mlaďas, zároveň nejoblíbenější štamgast Vyhlídkova krámského lokálu. Nakonec z toho byla půlka gólu jednoho, Čahoun v 53. minutě zahodil beka k lávce, očividně vyhledal kapitána na malém čtverci, odkud to už měl Jan Hořák-Okapník jednoduché – 5:0! A nejen to, hattrick, to se ví.

A to mělo být všechno? Osmatřicet zbývajících minut jenom sranda? Proč se měla Lečice zastavit na umrněném bůru? Protože už nikdo nechtěl hrát nadoraz, zdálo se. Vzruch před protivníkovou brankou už jen sem tam. Když se měl střídající Pepa Hrbek po jednom přesném centru jako rybička pověsit do vzduchu, a nepověsil se, strýc na lavičce nadával. Mizerný plátek sekané k snídani asi chyběl. 

Řekněme, že s bídou půlhodinka hry byla z lečické strany proti outsideru přijatelná. To další bylo o holomajzně, kostrbatém napalování balonů, o ničem. Aspoň ten Kozel mohl vychytat druhou nulu za sebou. Malá domů Libunova, kterou sebral obořišťský Vobr, co s nabídnutou příležitostí naložil znalecky – 5:1 a mrzutost.

Stejně v závěru utkání ke dvěma vzruchům ještě došlo. Vybagování soupeřovy obrany, osamocený Kojenec mohl být dvougólový. Nebyl, poněvadž pan Švidkov viděl zřejmě neexistující ofsajd.

Nato Kojenec v docela jiné roli. Jeho obranný odkop skončil v koruně listnáče vedle lavičky. Z mladého fotbalisty se „zlatovlasou“ pleší se stal hotový botanik. Asi věděl, co předtím udělal. Snad na tom nebohém stromu hledal žaludy, kaštany, ořechy, nažky, že by šišky na vzácném jilmu mourovatokorém? Aby byl zaklesnutý míč shozen, o to se po zápase snažil Rohlíček kameny a klacky, přidal se Rákoska, až si pan botanik Kojenec „průzkumnou“ sondu sám balonem sestřelil. A to byla tečka za umrněným dopoledním bůrem.         (msč)             

      

Branky: 18., 25. a 53. Jan Hořák, 30. K. Rada, 47. Fr. Dědina – 71. Vobr. Rozhodčí: Jiří Švidkov (Příbram) 6. ŽK: Jan Hořák. Vrchní komisař: Miloslav Melichar (Senešnice) 7. Hlavní pořadatel: Václav Rákosník (Krámy) 6,5. Kaká Arena: Jaruška Váňová-Kaká 9,5, Ilona Housková 9, Simona Housková 8. Diváci: 113 (vyprodáno). Poločas: 3:0. Hráno 20.9. 2014.                

 

Lečice: P. Svoboda 8 – Váňa 7,5, Houska 8 (54. Srp 7,5), Rambousek 8, Tokaji 7,5 (64. Josef Hrbek - ) – M. Rákosník ml. 8, K. Rada 7,5, Fr. Dědina 7,5, T. Víšek 8 – Fr. Holec ml. 7 (50. Zboženský ml. 7), Jan Hořák 8,5. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 9. Vedoucí mužstva Patricie Kozlová-Miss Lečice 10.

 

Lavička: -. Chyběli: Messi (zranění), Josef Smetana ml. (zaměstnání), Jakub Hořák (mimo republiku), L. Kostečka, Toman, Štěpán, Matoušek (?).

Hráč utkání: Jan Hořák-Okapník

 

Střelci Lečice: 4 – Jan Hořák, K. Rada, 1 – Fr. Dědina, Jakub Hořák, Messi.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 167 minut (do dalšího zápasu jde s 19 minutami).   

 

Výroky dne

„Vy nedáte šest gólů, a pak takovýho hadráka!“ (Hrubeschovi se nelíbila Okapníkova úvodní trefa)

„Srpák je vožralej jako kůň.“ (Hrubesch si všiml, že Jan Srp má určité problémy)

„Pojď, ty opilče.“ (Rohlíček doprovázel střídajícího Jana Srpa na plac)

„Srpák, to je chodící mrtvola.“ (Rohlíčka fascinoval pohyb Jana Srpa)

„Musíš se dívat na občanku vždycky tomu, komu to dáváš!“  (Hrubesch si myslel, že Střihavka nedoběhl Rákoskův pas, jelikož je moc starý)                          

 

A co na to: Jan Hořák

Víc trénuju, Haberu ještě předběhnu

Zaplaťpánbůh, psychický balast je odhozen! Po dlouhém půstu se tak už muselo stát. Pokud někdo začíná ve III. třídě pátou sezonu a nasází v ní už šestý hattrick, potom to jistě není žádné ořezávátko. Lečický kapitán a velký srdcař JAN HOŘÁK-OKAPNÍK proti Obořišti jen zúročil velké fotbalové kvality, přestože funkcí má až nad hlavu. Nosit na rukávě pásku, velet krámským hasičům, šéfovat KKK. O to větší uznání!    

Konečně ses gólově odvázal. Proč to trvalo tak dlouho?

Nemáme stopery, hodně musím hrát vzadu. Do útoku se vždycky těším, chci mančaftu pomoct, dávat hodně gólů. Opravdu se říká, že jsem ztloustl a Habera je rychlejší než já? Vím, že jsem zpomalil, proto víc trénuju. Na Tomáše si troufám, ještě ho předběhnu.

Byly potom mezi členy KKK nějaké větší oslavy?

V Buši to proběhlo normálně, na oslavě narozenin panny Pauly zrovna tak v pohodě. Já nic, Kojenec, Čahoun, Rákoska zrovna tak, nevím nic o tom, že by někdo udělal koláč.    

Co vzkážeš Střihavkovi, který tvrdil, že se mu do konce sezony budeš dívat na záda?

(dlouhé přemýšlení). Ať kope trestňáky a dává góly. Není důležité, kdo se komu bude dívat na záda, musí to být ve prospěch mančaftu. Já už osobní statistiky tolik neberu.

Lečice je po pěti kolech ve III. třídě neporažena, může zvládnout i příští zápas v Kamýku?

Horká půda, velké hřiště. Ale s tím jsme jeli i do Počepic, předtím do Borotic zrovna tak. Já se do Kamýku nebojím, každý bod tam bude dobrý. Jenom to oslabení, nebudou Střihavka, Rambo, Rákoska, u zraněného Messiho se ještě neví.                                                                                  (msč)

 

Nejvydařenější zápasy Jana Hořáka ve III. třídě

19. září 2010                Krásná Hora B-Lečice 4:4                 3 góly

26. března 2011           Lečice-Dublovice B 4:1                     3 góly

30. března 2013           Lečice-Stará Huť 5:2                          3 góly

27. dubna 2013            Lečice-Dublovice B 7:0                     4 góly

16. listopadu 2013       Stará Huť-Lečice 2:6                          3 góly

20. září 2014                Lečice-Obořiště 5:1                            3 góly              

 

Malý kvíz od Kocáby

Pokud by trenér Jiří Hrbek-Hrubesch dostal roli ve filmovém westernu, jmenoval by se:

a) bandita Žíznivej Billy  

b) náčelník Zuřivý jelen

c) šerif Rozbouřený hormon

d) kovboj Monokl od stařenky 

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo Hrubeschovi na mobil. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: d) hostinec Průjezd

 

Fotogalerie >>