3. Nová Ves B - Velká Lečice

07.09.2013 17:00

Nevídané: jásot nad porážkou

Chrti zpod Pleše nevěděli, jak na Lečici ● Ani penalty Nová Ves neumí – obě zahodila ● Skórovat nemusel jen 52letý Pišta ● Okapník si do Krámů přivezl čtvereček na hlavě ● Co je to za kantýnu, kde není pivo?

Takhle stažené půlky hoši od Kocáby ještě před žádným mistrákem neměli. „Radši bych sem jel jako hasič na závody a ne jako fotbalista,“ klepal se v autě trenér Hrubesch. Vědělo se, že béčko Nové Vsi dává skoro v každém zápase deset a více branek (na jaře převálcovalo hraštickou rezervu dokonce 23:0), že Lečice nastoupí bez velezkušených Průjezďáka a Střihavky, že Rákoska junior zápolí s horečkou a bude hrát se sebezapřením. Novoveské mašině jsme měli vzdorovat s veterány Pištou (52 let), Libunou (45), Rohlíčkem (44), Kozlem (40). Jenže lečický funus se pod Pleší nekonal! Nad těsnou dvougólovou porážkou se div nejásalo, a to jsme při větším štěstí mohli i bodovat!

 

NOVÁ VES B   –   LEČICE    3 : 1

Nová Ves pod Pleší – Zápas sotva začal a mohli jsme soupeře senzačně načapat. Kapitán Okapník se probil mezi stopery, tvrdě vypálil a brankář se při vyrážení míče pěkně zapotil. Po chvíli se do balonu z voleje opřel Pišta, naneštěstí přestřelil. Vrchní komisař Milan Blížil-Fanoušek roku byl nadšen, až mu z rukou málem padaly kelímky s pivem, jimiž podarovával lečickou lavičku.

Domácí se rovněž nestačili divit. Samozřejmě že nás sevřeli do kleští, oslňovali agresivním, kombinačně nápaditým stylem hry, ostřelovali bránu ze všech možných pozic. Ale také prohrávali souboje s lečickými zadáky, stopeři Lukáš Kostečka a Tomáš Rambousek jim odebírali balony, ty však v panice neodkopávali, elegantně je vyváželi z vápna. I naše lavička jen zírala, když korpulentní Zdeněk Houska frajery u lajny školil kličkami a přesnými rozehrávkami.

Ve středu pole byli neustále v pohybu Frane Dědina, bratři Jan a Jakub Hořákové, hokejové bodyčeky i neuvěřitelnou dravost předváděl Rákoska junior, zatímco Petr Svoboda za nimi vyčníval coby defenzivní štít. Šedý vlk Pišta Tokaji neustálým kmitáním nedovoloval novoveským obráncům strkat si prsty do nosů.

Uběhla půlhodina. Chrti zpod Pleše bývají touto dobou zvyklí na vedení, jež nelze počítat na prstech jedné ruky. A proti Lečici pořád nic. Zhýčkaní fanoušci u klandrů nespokojeně brblali, jejich miláčci si na trávníku začali nadávat. Nervózně poposedávali všichni na domácí lavičce. „To není možné, jak jste mohli dostat v Prostřední Lhotě sedm gólů?“ Hrubesch vysvětloval, že Lečice tam přijela až příliš namistrovaná a nemínila si špinit dresy.

Až v 33. minutě jsme poprvé inkasovali. A dost zbytečně. Okapníka na okraji šestnáctky naremplovali, ten po delším ošetřování vstal a vystavoval na odiv čtvereček na své aerodynamické hlavě, památku na soupeřovu kopačku. Nová Ves kopla roh přímo ďábelsky, J. Petrák poslal do šibenice dělovou hlavičku. Velká škoda takzvaného „šatňáku“, minutu před poločasem zase po rohu, opět hlavou a znovu do horního růžku zvýšil na dva nula T. Petrák.

Během přestávky odstoupil ze hry zraněný Martin Toman, do brány se proto z pole přesunul Petr Svoboda-Kozel, na plac vyběhl střídající Čahoun junior. Rozhodčí Ledinský měl ve své kabině oči vytřeštěné překvapením. „Vy jste nějak dobří, vždyť jste i mohli vést!“

Lečice ovšem brzy po změně stran potřetí inkasovala. Poprvé a naposledy v utkání nás Nová Ves rozebrala brankou ze hry, do opuštěné brány balon zasunul Knuth mladší.

Když pár minut nato pan Ledinský po Arnoštově faulu odpískal pokutový kop, vypadalo to, že nakládačka se přece jen blíží. Na penaltu šel domácí brankář Klimek, chtěl efektně trefit šibenici, jenže ji o metr minul! Otřesený soupeř za to ihned zaplatil. Do sprintu se vrhl István Tokaji-Pišta, narazil si míč o gólmana a hlavou pak div nerozpáral síť.

Pišta ve svých 52 letech oral překrásnou novoveskou trávu úplně všude, i ve vlastní šestnáctce a právě tam vyrobil druhý penaltový faul. Příznivci borců v černých dresech volali k bílé značce znovu muže v rukavicích, ten však jen bojácně kroutil hlavou. Vzal to za něj Németh a vedl si ještě hůř, horní roh Kozlovy brány přestřelil rovnou o dva metry!

Hvězdy od zavřené Sokolovny totálně zplihly a už se ani nepokoušely o tlak. Pouze o brejky, neboť míč měla častěji v držení s chutí hrající Lečice. Podle Matějkovy svérázné matematiky to v procentech bylo 113 na 103.

Neúnavní středopolaři od Kocáby dál zakládali nebezpečné útočné akce, dopředu se pouštěli i stopeři. Lukašenko málem překvapil gólmana jedovatou ranou ze dvaceti metrů, tenké, ale tvrdé končetiny rozkmital jeho parťák Rambo. Vyběhl si pro balon až do středového kruhu, sebral ho a dobaletil s ním až na hranici šestnáctky. Byl sejmut, pan Ledinský ovšem nevytáhl červenou kartu, ba ani žlutou, toliko trestňák nařídil. V tu chvíli jsme měli sehnat letadlo, rychle ho poslat tam, kde se zrovna nacházel specialista Josef Smetana-Průjezďák, dolifrovat ho na hřiště, nechat jej kopat třeba i v civilu, do zápisu mohl být zanesen až po zápase. Jenomže chyběl pilot, všichni Lečičtí už požili. Míč si tudíž postavil Okapník a ten „průjezdovky“ neumí…

Kupodivu to byly domácí hlasy, jež honily soudce s ukončením mače. Jakmile se tak stalo, vzduchem létaly komplimenty na adresu hrdinů od Kocáby. Ti rozdávali úsměvy, vždyť si původně přijeli pro dvojciferný nářez, místo toho teď mluvili o příjemných pocitech a blízkosti bodového zisku. Jsme si téměř jisti, že všechny další týmy do konce nynějšího ročníku III. třídy zažijí proti Nové Vsi jatka.

Jedno zklamání jsme přece jen zažili. Bylo zcela nepochopitelné, že sotva se dohrálo, v domácí kantýně došlo pivo. V lečické Kocába Areně věc absolutně nemyslitelná…                                                                     (msč)

 

Branky: 33. J. Petrák, 44. T. Petrák, 52. Knuth ml. – 59. Tokaji. V 58. a 67. minutě neproměnili Klimek a Németh (oba Nová Ves) penaltu. Rozhodčí: Václav Ledinský (Počepice) 9. Vrchní komisař: Milan Blížil (Nové Dvory) 8. ŽK: Jakub Hořák. Diváci: 78. Poločas: 2:0. Hráno 7.9. 2013.

 

Lečice: Toman 9 (46. Zboženský ml. 10, 87. Fr. Holec ml. - ) – Váňa 10, L. Kostečka 10, Rambousek 10, Houska 10 – Martin Rákosník ml. 10, P. Svoboda 10, Fr. Dědina 10, Jan Hořák 10, Jakub Hořák 10 – Tokaji 10 (84. Josef Hrbek - ). Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 10. Vedoucí mužstva Miroslav Střeleček 10.

Lavička: - Chyběli: Josef Smetana ml. (zaměstnání), K. Rada (florbal), Messi, Štěpán, Dušák (?)

Hráči utkání:

Petr Svoboda-Kozel, Libor Váňa-Libuna,

Lukáš Kostečka-Lukašenko, Tomáš Rambousek-Rambo, Zdeněk Houska-Rohlíček, Martin Rákosník junior,

František Dědina-Kojenec, Jan Hořák-Okapník,

Jakub Hořák-Arnošt, István Tokaji-Pišta

Jaroslav Zboženský-Čahoun junior.

Střelci Lečice: 2 – Fr. Dědina, Jakub Hořák, Tokaji, 1 – Jan Hořák.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 97 minut (do dalšího zápasu jde s 38 minutami), Josef Hrbek – 9 minut (do dalšího zápasu jde s 0 minutami).

 

Výrok dne

„Jsem totálně vyřízený. Takhle hrozně jsem se nezpotil za celou dlouhou sezonu.“ (Jaroslav Zboženský-Čahoun ml.)

Náš názor: Čahoun hrál pouhých 41 minut, nemohl už po pěti minutách. Jeho legendární otec by vydržel běhat klidně dva zápasy za sebou. Klobouk dolů i před Čahounovými o dvacet a více let staršími spoluhráči, Rohlíček a Libuna na Nové Vsi odmítli střídání…

 

A co na to: Tomáš Rambousek

Dělali si srandu z penalt!

V Novém Kníně přiběhl k autu směrem od doktorky Nevařilové-Zrzavé, jako kdyby ordinovala i v sobotu. Na novoveském trávníku pak zase potvrzoval, že Lečice v létě udělala posilu jako hrom. Populární Tomáš Rambousek-Rambo ve středu obrany odmršťoval všechny domácí primadony, odkopával i rozehrával, stačil jim v rychlosti i práci s balonem, dokonce gól málem dal.

Teprve třetí zápas za Lečici a už je z tebe opora. Bylo těžké se rozkoukávat?

Ne, byla to paráda. Všichni mě hned vzali mezi sebe, rychle jsem se do toho dostal. Prostě dobrý.

Jak si ve stoperské dvojici rozumíš s Lukášem Kostečkou?

Výborná spolupráce! Lukáš je moc dobrý fotbalista, perfektně si rozumíme.

Byla Nová Ves tak špatná, nebo Lečice až příliš dobrá?

Ha, ha. Určitě byla špatná Nová Ves. Nedávala góly, dělala si srandu z penalt. My hráli zodpovědně zezadu, oni se jen divili.

Nemrzí tě tedy, že se nakonec prohrálo?

Každá porážka mrzí. Ale tahle vůbec nemusí, já ji teď vzal jako vítězství. Není se za co stydět.

__________________________________________________________

Článek z Příbramského deníku zde>> 

Videa z celého zápasu zde>>