24. Velká Lečice - Prostřední Lhota

30.05.2015 17:00

Neumí. Ani nechtějí

Lečice už téměř ze hry o postup ● Vedli od první minuty, co chtěli víc? ● Experiment s Čahounem: nebylo to až tak zlé ● Kulička ráno nevěděl, co s Rákoskou ● Haňule jako Matka Tereza ● Děti zbožňují Vyhlídku ● Hořiho koláč pro sudího?

Všechno je asi v hajzlu. Fotbalisté Lečice znovu přesvědčili své fanoušky, že o účast v okresním přeboru nemají zájem. Neporazit doma Prostřední Lhotu, která už měla podepsán sestup do pralesní ligy, je těžký průser a v součtu s předešlými zápasy na Dobříši a s Mokrovraty zrovna tak kudla do zad těm několika málo srdcařům. Hoši od Kocáby neuměli po většinu sezony, provázela je klika, již před pár týdny rozčílili. A když teď volali štěstěnu zase na pomoc, ona se na ně vykašlala. Fotbalový bůh nepřeje tomu, kdo nic nechce. Jestliže po sezoně nějaký ten naivka z Lečice odejde, bude to naprosto logické.

 

LEČICE   –   PROSTŘEDNÍ LHOTA   2 : 2

Kocába Arena – Půlku jara první místo v tabulce a teď až třetí pozice. Skoro každému je to jedno. Teoretická šance na předstižení Počepic sice ještě existuje, to bychom však museli za týden dokázat zázrak v Hřiměždicích a čekat na klopýtnutí Ledinských. O tom ať nejmenovaní poslední dva srdcaři raději nemluví, dávali by jim na hlavy mokré hadry…

Alespoň pár dobrých lidí se ještě u Kocáby pohybuje. Haňule Haberová jako pravá Matka Tereza před zápasem ošetřila Čertíkovi zázračnou mastí poraněné oko, nenápadným šarmem pak ohromovala celý stadion. Miss Lečice má nyní velkou konkurentku. Dva dny po utkání celý svět slavil Mezinárodní den dětí, k těm svým byl mimořádně pozorný Václav Rákosník-Vyhlídka. To bylo darů! Richmond obdržel dřevěného kačera, Matějka kyblíček, lopatičku a formy na bábovičky, nejstarší Čertík dva panáky. Aby potom děti Vyhlídku nezbožňovaly!

Moc nechybělo a zbožňováni mohli být i lečičtí fotbalisté. Zvláště když se jim mimořádně povedl úvod zápasu, i když ne jejich přičiněním. Už v první minutě se balon před soupeřovou brankou odrazil od Okapníka k dezorientovanému zadáku Lhoty, který si ho nikým neatakován kopl do sítě – 1:0. Jaký div, že rozhodčí Švidkov po utkání do zápisu jako prvního střelce uvedl lečického kapitána. Zřejmě mu Okapník na cestu do Příbrami jako pozornost slíbil zabalit svůj věhlasný koláč…

Dlouho se na place rozkoukával nevyspalý Rákoska junior. Podle informací Kuličky, jenž podepsal spolupráci s médii, odcházel z jeho hospody v sobotu o půl páté ráno. Proti očekávání se nakonec mladík chlubící se nejhodnějším dědou ve Velké Lečici nakonec přece jen dostal do bdělého stavu a v utkání patřil coby jeden z mála domácích ke světlejším zjevům.

Defenzivní linie, takhle jsme ji ještě neviděli. Trenér Hrubesch si prosadil, aby roli posledního muže obrany zastával Jaroslav Zboženský-Čahoun, což je při jeho 159 centimetrech na okrese naprostá rarita. Pravda, hlavičkové souboje nevyhrával, jinak si ovšem Čahoun nevedl špatně.

Cosi podivného se dělo s lečickým gólmanem, tradičně největší oporou mužstva. Záhy po vedoucí brance zůstal nepochopitelně stát a hráč hostů z malého vápna hlavou trefil břevno. Odražený míč se poté kutálel po zemi, avšak Kozel si pro něj nešel a jen se díval, jak stejný vetřelec ze Lhoty zblízka překopává bránu. Na vině byla nejspíš křeč do vemena či co.

Živější a důraznější hosté přesto Lečici načapali. Stačil jeden nepovedený odkop, nejtechničtější protivníkův fotbalista Haniš si pohrál s obranou a střelou ke vzdálenější tyči nedal Kozlovi šanci. Neuběhla ani minuta a hoši od Kocáby opět vedli. Trestňák od stráně na „horní“ bránu sice Kamil Rada-Střihavka nezahrál dvakrát umístěně, stačilo jen, aby míč před gólmanem na nerovném terénu nevyzpytatelně odskočil a bylo to 2:1.

Specialista na volné přímé kopy měl do přestávky ještě dvě možnosti jak to provést lépe a skóre navýšit, a to dokonce vždy z ideální pozice těsně před velkým čtvercem, leč Střihavkovi se už nedařilo. Ani nikomu jinému po změně stran, třebaže směrem ke Kocábě jsme byli nebývale aktivní. „Aspoň dvacet minut převaha a nic z toho,“ rozmrzele meditoval Hrubesch. Střeleckých pokusů bylo dost, ovšem skoro žádný na branku, výjimku znamenala Arnoštova rána do břevna.

Při té bídě by těsné vítězství asi nikomu nevadilo, jenomže nakonec nám ani to dopřáno nebylo. Haniš, nejlepší hráč Prostřední Lhoty, v 84. minutě vyškolil lečickou obranu, načež balonem zabouchal na tyč, jen to zadunělo. Vzápětí již se hosté radovali, ve skrumáži před Kozlem byl do zad nastřelen Čahoun a konala se katastrofa v podobě nového vyrovnání. Autorství gólu patřilo Šťástkovi, vnuku všemi uctívaného fotbalového nestora pana Josefa Drobílka, který zápas sledoval v hledišti vedle Oty Berana.

Ještě pár chaotických lečických pokusů o rozhodující gól, do největší příležitosti se dostal Okapník. Vyšťouchl to brankáři, dostal se však do nulového úhlu a břidlice, která u Kocáby občas prapodivně s míčem laškuje, nepomohla. Fotbalový bůh tedy zrovna tak ne a potvrdilo se tak, jak mančaft, co neumí a nechce umět, po zásluze trestá. O týden dříve v Novém Kníně lečické vedení ve druhé minutě, dělba bodů v minutě čtyřiaosmdesáté. Tentokrát radost dokonce už ani ne po šedesáti vteřinách, vyrovnání v 85. minutě. Nelze doufat, že se to v Hřiměždicích změní.                            (msč)                    

          

Branky: 1. vlastní Moravec, 18. K. Rada – 17. Haniš, 85. Šťástka. Rozhodčí: Jiří Švidkov (Příbram) 6. Bez ŽK. Vrchní komisař: Josef Rákosník (Křížov) 6. Hlavní pořadatel: Václav Rákosník (Krámy) 10. Kaká Arena:  Jaruška Váňová-Kaká 8, Simona Housková 7. Diváci: 113 (vyprodáno). Poločas: 2:1. Hráno 30.5. 2015.          

 

Lečice: P. Svoboda 7 – Váňa 6 (59. T. Víšek 6,5), Zboženský ml. 7, Srp 7, Tokaji 7 – M. Rákosník ml. 7,5, K. Rada 7, Fr. Dědina 7, Jakub Hořák 6,5 – Jan Hořák 6,5, L. Kostečka 6. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 7. Vedoucí mužstva Jiřina B. Víšková 10.            

 

Lavička: Josef Hrbek, P. Dědina. Chyběli: Messi (zranění), Rambousek, Josef Smetana ml. (zaměstnání), Štěpán (druhý týden řádil na moravské svatbě), Toman (rozhodčí v Praze), Fr. Holec ml. (přítomen na stadionu), Prášil (?).

Hráč utkání: Martin Rákosník ml.-Rákoska

Střelci Lečice: 17 – Jan Hořák, 10 – K. Rada, 6 – Fr. Dědina, 3 – Jakub Hořák, L. Kostečka, 2 – Messi, Prášil, Váňa, 1 – M. Rákosník ml., Rambousek, Toman, Zboženský ml.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 229 minut (do dalšího zápasu jde s 5 minutami), Josef Hrbek – 19 minut (do dalšího zápasu jde s 71 minutami).

 

 

Výroky dne

„Já jsem kokot!“ (Arnošt poté, co v jasné pozici překopl bránu)

„To je sto střel, ani jedna brána! Co to je, do píči?!“ (rozzuřený Pišta)

 

 

Magické číslo: 655 – Rákoska, 647 – Čertík, 641 – Matějka, 636 – Vyhlídka, 630 – Okapník, 613 – Kojenec.

 

Malý kvíz od Kocáby

Lečice hodlá v příští sezoně přihlásit do IV. třídy svůj rezervní tým vedený Čertíkem. Tvořit ho budou:

a) divoká prasata

b) kočky

c) opice

d) psi

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: a) Kudrnáč