22. Velká Lečice - Vysoký Chlumec

17.05.2014 17:00

Messiáda! Po čtyřech letech

Novoveský démon střílel i správně padal ● Střihavka zase „mistroval“ a už vede tabulku kanonýrů ● Lukašenkova první trefa v sezoně ● Okapníkovo fotbalové Magické číslo: 856 ● Vyhlídkův náhradník zastínil velkého šéfa ● Hrubesch to dal nečerstvému Čertíkovi vyžrat ● I Kudrnáč svěžejší

Dostal Čertíka tam, kde už ho dlouho chtěl mít. Lečický trenér Jiří Hrbek-Hrubesch v pondělí večer těžce péroval svoji pravou ruku. „Ty po mně chceš sestavu, střídání, známkování? Nemáš v tom pořádek, už nemáš čistý štít, nastala ztráta důvěry. Celý mančaft se teď těší, co bude ve zpravodajství,“ mnul si Hrubesch ruce po kanonádě v duelu s Vysokým Chlumcem, které Čertík nevěnoval dostatečnou pozornost. Na vině byla návštěva jeho dvou starých kamarádů a bývalých novinářských kolegů, pobyt v Kuličkově lokálu a výjimečná zásobenost Kaká Areny. To pak vedlo k nečerstvosti všech tří. No to je toho. Jako kdyby hlavními postavami zápasu nebyli střelci Messi a Střihavka.

 

LEČICE   –   VYSOKÝ CHLUMEC   8 : 4

Kocába Arena – Prokleté počasí. Jako kdyby říčka Kocába tekla vzhůru nohama a všechno to vyklopila na Velkou Lečici. Liják neliják, hoši od Kocáby byli proti Vysokému Chlumci jasným favoritem a také to střelecky potvrdili. Jen těch obdržených gólů bylo trochu příliš. „Žádný z nich nebyl Pepův, on toho ještě dost chytil,“ všiml si Hrubesch a dokázal to tím, že všem zadákům udělil nižší známku než brankáři.

Vstup do utkání se povedl náramně, rychle po sobě dvakrát skóroval Martin Dolejší-Messi. Způsobem, který je vlastní jak argentinské superhvězdě, tak novoveské máničce. „Při prvním gólu jsem vybojoval míč a trefil se k tyči. Při druhém jsem převzal přihrávku, obešel stopera a přehodil gólmana. No, jako Messi,“ lebedil si nestárnoucí čtyřicátník.

Chlumec ovšem snížil a bylo třeba opět přitlačit. Messi zase vyplašil soupeřovu defenzivu a došel si pro faul v blízkosti velkého čtverce. Trestňák se kopal na „dolní“ bránu a Kamil Rada-Střihavka byl jako vždy precizní a nenapodobitelný – 3:1. Jenomže ještě do přestávky se hosté druhým gólem do zápasu zase vrátili.

Během poločasové přestávky se u Kaká Areny děly strašlivé věci. Václav Rákosník-Vyhlídka, osvobozený od obvyklých logistických povinností, vydatně konzumoval a zároveň pobaveně přihlížel, jak si počíná jeho náhradník. Dokonce z něho byl samaritán. Pan Stanko Mršić totiž velkého šéfa absolutně zastínil a ještě vstoupil do KSS. Naproti tomu klubový předseda Roman Hes-Kudrnáč působil nezvykle svěže a noclehárnu u zdi tvrdě kritizoval.

Lečice na to v úvodu druhé půle zase vlétla. Podle neoficiálních zpráv znovu před vápnem upadl Messi a Střihavka nanovo „mistroval“ a při standardce se vyžil – 4:2. „To ne já, on si na to upadl sám. Oba trestňáky dal nádherně, přesně věděl, jak a kam to chce kopnout. On to prostě umí,“ chválil sudovického profesora Messi. Vystaráno však ještě nebylo, poněvadž Chlumec opět zazlobil a snížil na rozdíl jediného gólu.

Už bylo na čase, aby se poprvé v sezoně střelecky prosadil Lukáš Kostečka-Lukašenko. Jen co vystřídal Rohlíčka, už mu to tam spadlo na 5:3. „Krásně se uvolnil, pak naznačil přihrávku na mne, čímž soupeře pomýlil, načež si vychutnal brankáře. Lukáš má hlavu, tedy při fotbale přemýšlí. Takhle by to měl dělat pořád, ne ta jeho ospalost,“ ocenil Messi umění lečického exrapiďáka.

Střeleckou přetlačovanou definitivně uťal sám mistr volantu a silnice král. Messi totiž znovu vypálil dvougólovou salvu a pranic nevadilo, že ji přerušila čtvrtá trefa Chlumeckých. „Utekl jsem, obešel stopera a pak už to bylo snadné. Pak jsem si to píchl mezi stopery, ale už to nebylo jako od Messiho, protože jsem brankáře nepřehodil. Ale dorazil jsem to hlavou,“ popsal Messi od Kocáby završení svých gólových rejdů i novou Messiádu. Čtyřmi zásahy totiž vyrovnal svůj počin z 25. dubna 2010, kdy se mu totéž podařilo ještě ve IV. třídě v Boroticích proti tamnímu béčku. Messi tehdy za pět minut svedl úctyhodný hattrick a ještě jeden gól přidal!

Slovo si vzal také Střihavka, jenž efektní střelou završil svůj první hattrick v lečických barvách a vyhoupl se tak do čela pořadí kocábských kanonýrů – nyní už má 11 čárek. Zato Jan Hořák-Okapník začíná povážlivě ztrácet. Na jaře stále brankově mlčí, gól nedal neuvěřitelných 856 minut! Ale to se pořád ještě může změnit, jak Messi předpovídá, Okapník se ve zbývajícím letošním programu trefí pětkrát.

Zatímco aktéři zápasu po odpískání v kabině zaslouženě slavili výhru 8:4, pražští novináři a Čertík se přesunuli na Novou Ves. V Sokolovně tam akorát začínala zábava a na sále lidé zírali, kde se už ve 20 hodin vzalo trio poškozených. Koláč přede dveřmi měl podpis Čertíkův… Magické číslo nyní vede právě Čertík následovaný bývalým novinářským kolegou Stankem Mršićem. K velké úlevě Libunově, jenž se v nejnovějším pořadí krčí až na třetím místě…                                                                                        (msč)

 

Branky: 10., 14., 65. a 81. Messi, 35., 52. a 80. K. Rada, 63. L. Kostečka – 23. Š. Kiš, 43. Hlaváček, 55. Chlasták, 70. Slanina. Rozhodčí: Jiří Švidkov (Příbram) 9. Bez ŽK. Vrchní komisař: Oldřich Dolejší (Praha) 7. Hlavní pořadatel: Stanko Mršić (Praha) 10. Kaká Arena: Ilona Housková 9, Jaruška Váňová-Kaká 9. Diváci: 63. Poločas: 3:2. Hráno 17.5. 2014.

 

Lečice: Josef Hrbek 7 – Váňa 6 (80. Zboženský ml. - ), Jan Hořák 6, Houska 6 (60. L. Kostečka 6,5), Srp 6 – Fr. Holec ml. 6 (48. Matoušek 6,5), K. Rada 8, Fr. Dědina 6,5, Jakub Hořák 6,5 – Messi 9, Tokaji 6,5. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 8. Vedoucí mužstva Jan Marchal 10.

Lavička: P. Svoboda, Víšek. Chyběli: Štěpán, Josef Smetana ml., Rambousek (zranění), M. Rákosník ml. (zranění, přítomen na stadionu), Toman (škola), Dušák (?).

Hráč utkání: Martin Dolejší-Messi

Střelci Lečice: 11 – K. Rada, 10 – Fr. Dědina, 9 – Jan Hořák, 5 – Messi, 3 – Jakub Hořák, Tokaji, 2 – Josef Smetana ml., 1 – Fr. Holec ml., Josef Hrbek, L. Kostečka, M. Rákosník st., M. Rákosník ml., Srp, Štěpán, Toman.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 256 minut (do dalšího zápasu jde se 17 minutami), Josef Hrbek – 108 minut (do dalšího zápasu jde s 20 minutami), Štěpán – 73 minut (do dalšího zápasu jde se 17 minutami).

 

 

Výroky dne

„Tahle hospoda se jmenuje U kamenných knedlíků? Já myslím, že U gumových bramboráků.“ (Stanko Mršić po cestě od Kuličky)

„Já od lavičky vykřikoval, že Pelta je to a to. Rozhodčí měl přerušit zápas a vykázat mě ven.“ (Stanko Mršić sebekriticky o svém počínání při utkání žen)

 

 

A co na to: Martin Dolejší

Hoři dá ještě pět gólů!

Takhle jsme ho už dlouho chtěli vidět. Aby prodal své výjimečné fotbalové kvality a na hřišti se konečně střelecky rozvášnil. Stalo se v utkání s chlumeckým outsiderem, MARTIN DOLEJŠÍ-MESSI skóroval hned čtyřikrát. A nebyly to žádné šmudly. „Pohrával jsem si s obránci i s brankářem jako opravdový Messi,“ upozornil lečický bombarďák. Prorokoval rovněž, že teď přijde doba Okapníkova a že se kapitán hochů od Kocáby stane nejlepším kanonýrem sezony.

Čtyři góly, dvě upadnutí před vápnem a trefy Střihavkovy z trestňáků. Pamatuješ takhle povedený zápas?

Určitě pamatuju. Čtyři góly jsem dal i ve Vlašimi. Za koho jsem to tenkrát hrál… Jo, za Český Brod, bylo to v ČFL. Ale to už je dávno, moc dávno… Jinak teď jsem upadl jen jednou, pro druhý trestňák si Střihavka upadl sám. (pozn.: Messi zapomněl na čtyři góly, které dal za Lečici v dubnu 2010 v Boroticích)

Tvůj koncert proti Chlumci musela ocenit i manželka. Bude teď k Lečici přátelštější?

Tak té je to jedno, úplný šumák. Nezajímá ji, jak hraje fotbal Lečice nebo já. Chce jen, abych byl zdravý.

Do konce sezony chybí čtyři zápasy, na vedoucího střelce Střihavku ztrácíš už jen šest gólů. Pokusíš se ho dohnat?

Ježíšmarjá, to se mi asi nepovede. Navíc na dvou zápasech z těch čtyř nebudu. Ale třeba Franťák to může dokázat. On furt střílí, i z nemožných úhlů. Kdyby tak ještě víc nahrával…

Kdy myslíš, že se prosadí Okapník?

On se prosadí, Franťáka ještě předběhne, za to, že nenahrává. Jé, zapomněl jsem, že vede Střihavka s jedenácti góly… Ale já říkám, že pokud Hoři ještě nastoupí v útoku, dá pět gólů a králem střelců bude on. Kdyby hrál v útoku teď proti Chlumci, musel by jich dát šest, sedm!                                   (msč)

 

Fotogalerie >>