22. Velká Lečice - Mokrovraty

16.05.2015 17:00

Zase biti. Už i v domácím chrámu

Supertragická Lečice vypadává ze hry o postup ● Kocába Arena po dvaceti zápasech dobyta ● Penalta po více než dvou letech a Libuna jako Uli Hoeness ● Kudrnáčův životní konzumační výkon ● Z Pišty děda, z Ildikó šarmantní babík

Hrozné a neskutečné. Zase biti. Třetí porážka za sebou znamená další ztrátu na vedoucí příčku a Lečice tím pádem nejspíš vypadává ze hry o postup do přeboru – chtějí-li ho někteří hráči vůbec a nepřejí-li úspěch spíše Ivanu Horníkovi z Počepic. A také úplně nepochopitelně zahodila to, čím se mohla pyšnit v předchozích 20 domácích zápasech: neporazitelnost v Kocába Areně, domácím chrámu. Po děsivém výkonu proti Mokrovratům se navíc spousta hráčů a fanoušků chovala, jako kdyby tým zrovna do vyšší soutěže prošel. Tolik veselí a nečerstvosti. Vážně to nedávalo smysl.

 

LEČICE – MOKROVRATY 1:3

Kocába Arena – Chyběli pouze Rambo a Lukašenko, přesto obranná taktika s Okapníkem vzadu. Bezstarostnost přitom z týmu vysloveně čišela. U Pišty ovšem byla uvolněnost pochopitelná, nejstarší a nejčilejší lečický fotbalista totiž hlásil, že je nevlastním dědečkem a jeho družka, šarmantní a temperamentní Ildikó, pro změnu opravdovým babíkem vnučky Sofie.

Všichni si patrně mysleli, že když soupeř do své kabiny dorazí teprve čtvrt hodiny před výkopem, přesně v jedenácti lidech a bez mávače, vítězství spadne samo do klína. Nic takového. Naopak, v 10. minutě kopaly Mokrovraty roh a míč nám do sítě hlavou napálil Duben, ještě tam budem – 0:1.

Jedinou větší šancí na vyrovnání byla akce Rákosky, který prosvištěl kolem stráně, z ostrého úhlu upaloval sám na brankáře, ale namísto zničujícího lobu volil obstřel a ten se prokutálel těsně vedle tyče. Jelikož se pak na „dolní“ bránu už pořádně nezamířilo, hosté nám vrazili další políček, po rozebrání naší statické obrany vyrostl Hora a bylo to 0:2.

Bylo hrozné sledovat supertragické „snažení“ Lečických o kontaktní gól. Neexistovalo fotbalové myšlení, obránci promachovali, bezhlavě odkopávali, na odražené míče nechodili ani záložníci. Arnošt na levém halvu sice nadával, že mu nikdo nepošle kloudný balon do běhu, ale když se k němu dílem náhody míč dostával, po ztrátě již o něj dál nebojoval. Střihavka nebyl Střihavkou, na jakého býváme zvyklí, Rákoska i Kojenec najížděli do plných. Vpředu sice sympaticky pobíhal Čahoun, avšak technickými ani silovými dovednostmi neoplýval, Bolek vedle něho spíše povlával.

Přesto jsme ještě jednu zajímavou akci v podání hochů od Kocáby spatřili. Okapník z vlastního vápna vyvážel balon a protože se mu držel u kopaček, lečický kapitán postupoval stále vpřed. Až do šestnáctky protější, vychýlil se však z optimálního úhlu a gólman nato jeho střelu vytlačil na roh.  

Poločasovou poradu v šatně řídil Kozel, jelikož bolestmi zad sužovaný Hrubesch neopustil lavičku. Arnošt prohlásil, že ho tahá tříslo a druhou půli zabalil, Okapník byl logicky převelen do útoku.

Kdekdo by čekal, že Lečice po změně stran spustí ofenzivní smršť, vždyť v sázce přece bylo alespoň udržení dlouhodobé domácí neporazitelnosti. Nikdo nechápal, proč se tak neděje. Vrata znovu kontrolovala hru, nápaditě a účelně kombinovala, lépe se pohybovala, neustále byla schopna domácím zatápět. A také zatopila v 78. minutě, kdy si podruhé Kozla vychutnal Hora – 0:3.

To už bylo jasné, že Kocába Arena bude od 28. září 2013 opět jednou vypleněna. Čestný úspěch se alespoň v závěru dostavil. Konečně jeden balon mezi stopery protivníkovými propadl, pádící Martin Rákosník junior křikl na Okapníka „prodluž jí“, načež Rákoska po prdeli dovezl míč do sítě – 1:3. Od tohoto okamžiku byla na oné části střelcových trenýrek vidět obrovská džuzna, kdo to zašije? Zlí jazykové tvrdí, že z dresu nepřevlečený Rákoska k téhle skobě přišel už dříve, jedné noci, kdy ho Čahoun junior vezl na kolečku domů od Kuličky… Navíc zrovna Čahounovi muselo sklapnout, neboť na vstřelené góly to nyní má s Rákoskou jedna jedna. Co bude s modrou hlavou, dočkáme se modrého koláče?    

Porážka se dala ještě více zkorigovat dvě minuty před koncem. Okapník se po střetu s brankářem poroučel k zemi, světe, div se, penalta pro Lečici. První od 27. dubna 2013! Tehdy ji Libor Váňa-Libuna proti béčku Dublovic s jistotou proměnil. Nyní? Jako kdyby z bílé značky střílel Němec Uli Hoeness ve finále ME 1976, šlo to přes břevno. „Nerovný terén, měl jsem balon postavený v ďolíku,“ vysvětlil svůj kiks Libuna.

Už v nastaveném čase byl ve velkém čtverci sražen Kojenec a faul vypadal jasnější nežli ten předchozí na kapitána a předsedu KKK. Kdyby to pan Schořovský pískl a náš odvážlivec by se tentokrát nemýlil, žila by ještě nepatrná naděje na výsledek 3:3, a to by Matějka před Kaká Arenou způsobil nemalý rozruch.

Tak tedy Kocába Arena padla. A to se v ní v předchozích dvaceti zápasech představila kvalitnější mužstva, i když umění Mokrovrat bylo rovněž nesporné. Ale taková pozdější bujarost, tolik zábavy a konzumačních aktivit, to bylo jaksi nad chápání posledního zbytku lečických srdcařů.

Pořádně do toho praštil předseda klubu Roman Hes-Kudrnáč, jehož jsme tolik čerstvého a se zdravě rozčepýřenými zlatými kudrnami dlouhé hodiny po utkání snad ještě neviděli. Bodejť by nepodal životní konzumační výkon, blíží-li se 30. výročí založení legendárního spolku MLKOS, kde Kudrnáč zrovna tak zastává nejvyšší post!

Co teď bude dál? Darda v Novém Kníně? Anebo derby dokope Lečici k zachování posledního zbytku důstojnosti?                            (msč)                                      

                      

Branky: 83. M. Rákosník ml. – 25. a 78. Hora, 10. Duben. V 88. minutě neproměnil Váňa (Lečice) pokutový kop. Rozhodčí: Jan Schořovský (Káciň) 8. Bez ŽK: Vrchní komisař: Jiří Krása (Mníšek) 5. Hlavní pořadatel: Roman Hes ml. (Malá Lečice) 10. Kaká Arena: Jaruška Váňová-Kaká 8,5 (známka snížena kvůli nedostatku vodky), Simona Housková 8. Diváci: 113 (vyprodáno). Poločas: 0:2. Hráno 16.5. 2015.                                                                 

 

Lečice: P. Svoboda 7 – Váňa 3, Jan Hořák 4,5, Srp 3, Tokaji 3 (87. Houska - ) – M. Rákosník ml. 5, K. Rada 5, Fr. Dědina 5,5, Jakub Hořák 4 (46. P. Dědina 3) – Zboženský ml. 6, Štěpán 3. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 5. Vedoucí mužstva Jaruška Váňová-Kaká 10.             

Lavička: Josef Hrbek, T. Víšek. Chyběli: Messi (zranění), Rambousek, L. Kostečka, Josef Smetana ml. (zaměstnání), Toman (rozhodčí v Praze), Fr. Holec ml., Prášil (?).

Hráči utkání:

Roman Hes-Kudrnáč,

Jaroslav Zboženský-Čahoun senior

Střelci Lečice: 16 – Jan Hořák, 9 – K. Rada, 6 – Fr. Dědina, 3 – Jakub Hořák, L. Kostečka, 2 – Messi, Prášil, Váňa, 1 – M. Rákosník ml., Rambousek, Toman, Zboženský ml.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 229 minut (do dalšího zápasu jde se 12 minutami), Josef Hrbek – 19 minut (do dalšího zápasu jde s 71 minutami).

 

 

Výroky dne

„Co není, může bejt.“ (Kudrnáč vyhrožoval v Kulička Areně, že se jako budoucí hlavní pořadatel ještě stihne zmazat)

„Neříkejte mi ty vole.“ (rozhodčí Schořovský ve své kabině před zápasem umravňoval kapitána Mokrovrat)

„Ty vole, já se na to fakt vyšoustám, vole!“ (Arnošt se na hřišti rozčílil)

„Jindřiško, prdelko!“ (nečerstvý Matějka láskyplně oslovoval Jindrušu Palcovou)

„Jiřinka je moje druhá máma, dávala mi vždycky jíst.“ (nečerstvý Richmond se chlubil, že je synem Jiřiny B. Víškové)

 

 

A co na to: Jaroslav Zboženský starší

Štístko se holt vypařilo

Vůbec nevadí, že už nenosí Lečici štěstí, poněvadž to se na Hrubeschův tým rozčílilo a na pár sabotérů obzvlášť. Stačí, když se krámský malý velký muž JAROSLAV ZBOŽENSKÝ-ČAHOUN starší pouze objeví v Kocába Areně a hned se dostaví dobrá nálada. Matějka poté vypadá o něco fialovější, Richmond nečerstvější. Kdyby se koláče dávaly do krabice jako pizza, Čahoun senior zájemcům za kabinami milerád poslouží. Tedy, pokud zrovna není ponořen do říše snů.        

Lečice zůstala potřetí za sebou poražena. Proč už nefunguje kouzlo pana Štístka?

Co na to říct. Nedaří se. Když nehrajou a neběhají, je to těžký. Co se s tím dá udělat… Štěstí mají vybrané z minulých zápasů, teď se holt štístko vypařilo.  

Věříš ještě, že můžeme ukopat první flek v tabulce?

Teď už opravdu ne. Máme ještě Knín, Lhotu, Hřiměždice, Huť, hlavně Knín nám bude chtít oplatit těch podzimních deset. Ještě asi nejmíň jednoho smolíka mít budeme, pokud budeme hrát to samý, co teď. Počepice si to už uhrajou. My to musíme dohrát se ctí, ale i tak to byla fantastická sezona.    

Podal jsi velmi hodnotný konzumační výkon. Obešel se bez následků? Nezapsal se do kroniky KKK?

Konzumační, to jako ty dortíky? Já celý týden makám, v sobotu betonuju, pak si dám jenom trochu piva a je to. Ano, obešlo se to bez následků! Když jsem jen na chvilku usnul, Franta Dědina mě uklidňoval: neboj, máme to zdokumentovaný, všechno je nafocený.

Je tvým aktivitám nakloněna manželka?     

Rozčílit se umí, ale když se vrátím domů v pořádku jako tuhle sobotu, nic se neděje.                                                                                 (msč)

 

 

A co na to legenda: Ota Beran

Myslí si, že to umějí a není to pravda

Taky ho výkon lečického mužstva rozčaroval. Nejlepší fotbalista od Kocáby všech dob, jenž na lavičce mezi Ultras nevynechá žádný domácí zápas, správně vypozoroval, že Lečice hraje bez zájmu a chuti. Jak z toho ven? Omlazením kádru, tvrdí 81letý OTA BERAN, jehož oblíbencem je od loňského turnaje Dominik Dvořák.  

Rozčiloval vás hrůzostrašný lečický výkon?

Nerozčiloval, ale umrtvoval. Byla to hra bez zájmu, Hořák se nedostal k balonu. Nebylo to na podívání, akorát trochu mladý Rákosník. Ten by měl jít na hrot, aspoň by utekl a dal gól. V záloze je na hovno.  

Zkušené oko to musí poznat. Proč šel mančaft herně tak hrozně dolů?

Myslí si, že to umějí a přitom to není pravda. Je to namyšlenost, hra bez chuti. Nehrajou nic, každý pes, jiná ves. Proto šli takhle dolů.  

Jirka Krása slíbil sud brankáři, který jako první z výkopu roztříská lavičku. Co kdybyste také nějak hráče motivoval?

Já nebudu dělat nic, jsem už moc starej, abych do toho kecal. Ještě bych si udělal zle.

Jak vidíte budoucnost lečického fotbalu?    

Jestli budou takhle pokračovat... Je tam víc padesátiletých a čtyřicetiletých než mladých. Jestli nikoho neseženete, třeba mladého Dvořáka (Domču), tak to vidím zle.                                                                               (msč)

 

 

Magické číslo: 655 – Rákoska, 647 – Čertík, 641 – Matějka, 636 – Vyhlídka, 630 – Okapník, 613 – Kojenec.

 

Malý kvíz od Kocáby

Kolik diváků se vejde do lečické Kocába Areny? Toto číslo zároveň udává počet panáků, který na posezení vypije Matějka.

a) 103

b) 106

c) 113

d) 729

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo Matějkovi na mobil. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: d) Vyhlídka