21. Višňová - Velká Lečice

09.05.2015 15:00

Ubožáci od Kocáby

První flek i renomé klubu v tahu ● Z Višňové neuvěřitelný komplex ● Rozbíjet všechny orchestriony! ● Zájem galaxie? ● Čahoun střelcem: modrá hlava, modré koláče? ● Matějka u okénka převzal Vyhlídkovu roli ● Miss Višňová za pultem

Osm kol v řadě se Lečice v tabulce III. třídy hřála na první příčce, v jednu dobu ji dokonce vedla o čtyři body. Stačily dva zápasy mimo Kocába Arenu a všechno je pryč. Po dvou ostudných výkonech je v tahu i renomé klubu a po okrese to roznese generalita OFS Příbram, která hrůzu ve Višňové na vlastní oči sledovala. Bodejť by teď okres dohlížel na počínání počepického Ivana Horníka, jestliže se hoši od Kocáby představují v tolik zuboženém stavu. Proto se od nich zákonitě musí odvrátit i štěstí, co jim takovou dobu přálo. Lečice i kvůli nejednotnosti v myšlení členů klubu zabředla do strašlivého marasmu, vydrápat se z něho bude velmi, velmi složité.

 

VIŠŇOVÁ   –    LEČICE    8 : 1

Višňová – Desátý listopad 2012. Lečice, tehdy ještě co do výsledků a postavení v tabulce spíše podprůměrný tým, si z Višňové odváží rekordní debakl 14:1. Když jsme na to před letošní odvetou jako lídři tabulky ze srandy upozorňovali domácí příznivce, hned si nás vychutnali. „Nebojte, dneska to bude jen třináct,“ uchechtl se jeden z nich. Nakonec to bylo „pouze“ 8:1. Vzpomeneme-li si na domácí podzimní duel v Kocába Areně a na lečické hadrové panáky, kteří měli dostat minimálně rovněž osm gólů a přesto 1:0 vyhráli, nedává to smysl.

Zatracení Chalupáři… Jak tenhle komplex jménem Višňová eliminovat? Matějka a Čertík již nikdy nebudou konzumovat chalupářskou slivovici, jakoukoli třešňovici, višňovici ani griotku. Lečické fotbalistky mají zakázáno pojídat višně v čokoládě. Pokud v nějaké chalupě narazíme na orchestrion, jest naší povinností nemilosrdně ho rozkopnout…

Vše ostatní je už třeba brát vážně. Lečice dvakrát vyjede ven, jelikož hájí vedení v tabulce, nutností je mobilizovat síly a přidat pořádnou dávku zodpovědnosti. Na Dobříš odjelo několik nečerstvých, počítaje v to i kapitána. Do Višňové neodcestovali klíčoví hráči Rambo, Střihavka, chyběl rovněž jocker Lukašenko. Kvůli zaměstnání. V sobotu odpoledne? No budiž. Kolikrát předtím už Lečice nastupovala citelně oslabena, vždycky se však semkla, pomáhalo štěstí a body ukáply. Teď je jasné, že s přízní štěstěny už nelze počítat, poněvadž ta přeje odvážným a připraveným. To Lečice už dlouho není.

Defenzivní rozestavení, jediným útočníkem Čahoun, to byla jediná možnost, jak ve Višňové přežít. Najednou už v páté minutě inkasujete, v pětadvacáté podruhé, není šance udělat něco dopředu. Chalupáři hrají fotbal, jaký se dává klidně i v divizi. Rychlý, dynamický, akce na jeden dotek, technické dovednosti neuvěřitelné. Do toho ještě jejich cholerický trenér u lajny. Tohle že je mužstvo z průměrného středu tabulky? Nesmysl, Višňová ji má vést, žádní Ledinští.

Matějka vždycky říká, že Kozel nikdy nemůže dostat víc jak dva góly. Že ne? Mečící muž nyní poprvé po 113 měsících páchal chyby – viz druhý gól, kdy balon směřující doprostřed brány hrudí vyrazil před sebe a dorážka potom byla smrtící. Jinak toho ovšem Kozel ještě dost chytil a pouze jeho zásluhou vedli domácí o pauze „jen“ 3:0. 

O přestávce ze šatny kravál slyšet nebyl. Hrubesch se vůbec nerozčílil, když chtěli k mančaftu promluvit Matějka a Čahoun senior, hráčské legendy, umlčel je Okapník. Venku zastavil Čertíka pan Bílek, šéf příbramské disciplinárky. „Co je?“ tázal se s ironickým úsměvem. A protože spolu s ním zápas navštívil i pan Kuba, další okresní papaláš, vše je jasné. Za to, co na hřišti předvádí, Lečice do přeboru nemůže a nesmí být vpuštěna. A kdyby přece jen, čistě hypoteticky, do konce sezony ještě první flek atakovala, Počepice ji odmrští. Tam vědí, jak se to dělá.

Druhý poločas byl ještě horší. Ubožáci od Kocáby koupili dalších pět gólů, mimo jiné i z penalty, stejně jako na Dobříši. Pan Paukner navíc pro Lečici nepískal fauly, obracel auty. Zájem galaxie, zní název slavné sci-fi povídky Ludvíka Součka. Tam mimozemšťané sledovali uhlíkové dvojnožce u Bílé Hory, manipulovali s časem a průběh bitvy změnili v neprospěch českých stavů.

Alespoň náš čestný úspěch za zmínku stojí. S nebývalou rozvahou zamířil přesně k tyči Jaroslav Zboženský-Čahoun junior, který dával na 5:1. On po celou sezonu vyhlašuje, že zvítězí-li na vstřelené branky nad Rákoskou, obarví si hlavu na modro. Rákoska se letos pravděpodobně netrefí, takže se můžeme těšit na krámského modemana. Jenom aby Čahoun nevyráběl také modré koláče…

A rovněž jedna ne dvakrát sympatická tradice nás těšit může. V roce 2012 se před višňovskou kantýnou odvázal nečerstvý Vyhlídka a po desátém inkasovaném gólu z domácích fanoušků vyrazil panáky. Proto se tehdy také stal Hráčem utkání. Nyní jeho roli převzal Václav Dvořák-Matějka. Do Višňové přicestoval melancholický, chmurná nálada postupně přerůstala ve vzteklou, až se u okénka rozčílil. Matějka do sebe po dlouhé době kopl i ferneta!

Daleko sympatičtější bylo celkové okupování domácí osvěžovny. Neskutečně sehraná a zásobená dámská dvojice, v níž vynikala šarmantní hnědooká tmavovláska. Lečické obsluhovala Miss Višňová!                       (msč)                                                                    

     

Branky: 5. a 25. Peták, 33. a 70. z pen. Pazderník, 66. a 79. Z. Černý, 48. Zikán, 52. V. Černý – 64. Zboženský ml. Rozhodčí: Karel Paukner (Příbram) 5. ŽK: Houska, Fr. Dědina, Jakub Hořák. Vrchní komisaři: Lubomír Havránek (Sudovice) 6, Eva Hesová-Havránková (Sudovice) 6,5. Kantýna: 113. Diváci: 27. Poločas: 3:0. Hráno 9.5. 2015.                                                    

 

Lečice: P. Svoboda 6 – Váňa 3, Jan Hořák 4, Houska 4 (54. T. Víšek 3), Tokaji 3 – Srp 4 – M. Rákosník ml. 5, Fr. Dědina 6, Štěpán 3 (71. P. Dědina - ), Jakub Hořák 4 (83. Josef Hrbek - ) – Zboženský ml. 5. Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 5. Vedoucí mužstva Jaruška Váňová-Kaká 10.            

 

Lavička: - . Chyběli: Messi (zranění), K. Rada, Rambousek, L. Kostečka, Josef Smetana ml. (zaměstnání), Toman (rozhodčí v Praze), Fr. Holec ml., Prášil (?).

Hráč utkání: Václav Dvořák-Matějka

Střelci Lečice: 16 – Jan Hořák, 9 – K. Rada, 6 – Fr. Dědina, 3 – Jakub Hořák, L. Kostečka, 2 – Messi, Prášil, Váňa, 1 – Rambousek, Toman, Zboženský ml.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 229 minut (do dalšího zápasu jde s 11 minutami), Josef Hrbek – 19 minut (do dalšího zápasu jde s 71 minutami).

 

 

Výroky dne

„Dneska dám tři góly a na dva nahraju.“ (Bolek před zápasem ve Višňové)

„Já vím, kdo za to může. Za to může Havránek.“ (Hrubesch po debaklu ve Višňové sváděl všechno na bývalého spoluhráče přítomného na stadionu)

„Není těhotnej?“ (Stařenka se divila podivným chutím Hrubesche, který se v Obořišti cpal zmrzlinou)

 

A co na to: Jiří Hrbek

Někteří si postup moc připomínají,

až z toho mají depku

Nečekaně rychle se z nakládačky ve Višňové oklepal. Místo toho, aby se domů vracel kanály, v Obořišti si pochutnával na zmrzlině a na Porostlinách pak uspořádal večírek. Trenér JIŘÍ HRBEK-HRUBESCH si s prvním místem a postupem neláme hlavu, něčím však ostatní šokoval. Po sezoně hodlá u týmu skončit! Něco takového si dost dobře nelze představit…             

Mohla za výprask ve Višňové pouze absence Střihavky, Ramba a Lukašenka?

Ne, nemohla. Hraje se fotbal, na který prostě nemáme. 

Kdo z hráčů tě v minulých dvou prohraných zápasech nejvíc zklamal?

Na Dobříši to byli Hoři a Franťák, teď ve Višňové v podstatě celé mužstvo.

Nemáš pocit, že někteří hráči možnost prvního místa a případného postupu sabotují?

Nemám. Spíš bych řekl, že někteří si to moc připomínají, až z toho mají depku. Když vědí, že pořád musí, tak to spíš funguje obráceně. 

V případě, že to nevyjde, Čertík je rozhodnut skončit. Tebe by bavilo dál trénovat tým, který nechce ničeho dosáhnout?

To je sporné. Ne že nechce, ale já už na to nebudu mít vliv. Já chci stejně skončit, vždyť už mi pomalu bude šedesát. Nastala doba, kdy by to měl převzít někdo mladší, na řadě je třeba Rohlíček nebo Libor. Nic nejde prodlužovat donekonečna, já se budu chodit jenom dívat.                 (msč)

                        

 

Magické číslo: 655 – Rákoska, 647 – Čertík, 641 – Matějka, 636 – Vyhlídka, 630 – Okapník, 613 – Kojenec.

 

Malý kvíz od Kocáby

Jeden ze starších členů lečického Sokola se dosud stihl dvakrát oženit. Tím šťastným je:

a) Čertík

b) Kudrnáč

c) Matějka

d) Vyhlídka

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: b) Matějka