2. Velká Lečice - Kosova Hora

03.09.2016 17:00

 NEDISCIPLINOVANOST STÁLA LEČICI BODY

 

Sudí pod tlakem * Bída v prvním poločase * Dvě zbytečné penalty *

Mizerný soupeř ve druhé části * Gól naděje přišel pozdě *

 

SOKOL VELKÁ LEČICE – TJ SOKOL KOSOVA HORA  2 : 3  (1 : 2)

 

Nebylo to fotbalově příliš pohledné odpoledne v Kocába Aréně. I přesto měli Matějkovi hoši k bodům poměrně blízko a jen bídnou hrou v útočné fázi a zejména lacinými fauly ve svém pokutovém území se připravily o lepší výsledek. Favorit z Kosovy Hory ve druhém poločase naprosto vypadl z role, ale domácí celek nedokázal tuto skutečnost náležitě zužitkovat. Svou energii hráči často utápěli v hádkách se soupeřem nebo s rozhodčím. Soupeř účinně útočil na nervovou soustavu lečických a bohužel našel se svými provokacemi u některých horkých hlav odezvu. Bylo až politování hodné, jak borci obou týmů dokázali během deseti minut hry naprosto zdemolovat psychiku sudího. Ať už pískal či ne vrhla se na mladíčka, jež se snaží naučit být rozhodčím, hrdinně nejméně pětice „spravedlivých“ o deset a více let starších chlapů a zvýšeným hlasem a nadávkami mu ukazovali pestrost jazyka českého. Je zcela jisté, že být na jeho místě arbitr zkušenější, stála fronta ve sprchách už dávno před závěrečným hvizdem. Ovšem těsnou porážku mohou vyčítat domácí jen a pouze sobě, protože rozhodčí je svým výkonem oproti soupeři nijak výrazně nepoškodil a obě penalty byly odpískány bez diskuse správně.

 

Jen bezprostřední úvod naznačoval jistou paralelu s utkáním s Petrovicemi. Stejně jako před týdnem už ve druhé minutě zahrával z dobré pozice přímý kop Standa. Tentokrát ovšem lehkým lobem jen zahřál rukavice golmana. Jakoby tenhle moment předznamenal, že dnes to bude o něčem jiném. Domácím vázla rozehrávka a Matějka se mohl z lavičky ukřičet, že bez pohybu se fotbal hrát nedá. A tak přišlo to, co přijít muselo. Soupeř pronikl po pravé straně, elegantně přehodil vyrazivšího Standu a přesnou střelou k tyči otevřel skóre. 13. minuta – 0 : 1. I nadále však na hrací ploše dominoval celek z Kosovy Hory. Jedinou jakousi příležitostí lečických byla situace, kdy Pišta ve 21. min. vystihl chybnou rozehrávku a snažil se chytrým lobem přehodit brankáře. Byl však v těžké pozici a oblouček byl příliš krátký. Za dvě minuty nato se nechal u pravé postranní čáry obalamutit Kocík a ve snaze zastavit soupeře ho nešikovně v šestnáctce porazil. Nemohlo následovat nic jiného než pokutový kop č. 1., jehož exekutor nedal Kozlovi sebemenší šanci. 23. minuta – 0 : 2. A to už vypadalo zle, zvláště když za pár minut vznikla před domácí brankou trma vrma a obrovskou šancí hostí musel likvidovat Kozel. Byli však k lečickým při té bídě fotbaloví bozi milostiví. Po půlhodině hry zahrával ze střední vzdálenosti přímý kop Standa. Soupeřova obrana po nepříliš povedeném centru vyrobila obrovskou hrubku a Zdenda Čahoun, který byl na hřišti sotva dvě minuty, neměl problém zavěsit do opuštěné branky. 31. minuta – 1 : 2. Obraz hry to však příliš nezměnilo, a tak další příležitosti měli opět borci z Kosovy Hory. Ve 34. min. likvidoval Kozel za pomoci Kocíka průnik hostujícího útočníka přes dva obránce a za další tři minuty po rohu dokonce zvonilo břevno. Pět minut před poločasem dostal krásnou přihrávku od J. Čahouna ml. do uličky Pišta. Pronikl až do pokutového území a přitom mu soupeř brnknul o achilovky. Kdyby upadl, nezbývalo sudímu než odpískat penaltu. Pišta však naneštěstí pojal situaci netakticky ragbyově a snažil se akci dotáhnout do konce, ale to zpoždění po faulu soupeře znamenalo, že přišel o krok později. V poslední minutě chybovala obrana domácích, ale protože Kozel výborně zlikvidoval samostatný brejk, skončilo prvních pět a čtyřicet minut pro hochy od Kocáby jen milosrdnou jednogólovou ztrátou.    

 

V průběhu přestávky nejen domácí hráči vyhlíželi na můstku přes potok svého letitého kapitána, který údajně přislíbil účast na druhý poločas. Nepřišel. Škoda, možná právě jeho herní či gólový příspěvek chyběl k dnešnímu úspěšnějšímu výsledku.  

 

Druhé dějství přineslo poněkud pozměněný obraz na hřišti. Domácí přece jen o něco zlepšili svůj projev. Zato celek z Kosovy Hory upadl do naprosté herní mizérie. Bohužel se lečickým nedařila rozehrávka ze zadních řad. Zejména Standa v této herní variantě neměl svůj den. Několik špatných rozehrávek během utkání znamenalo přímé ohrožení Kozlovy branky a po jeho druhé přihrávce na nohu dva metry vzdáleného soupeře během snad jedné minuty, rozšlapal málem Matějka svou oblíbenou čapku. No, a protože za těchto okolností se příliš míč k útočníkům nedostával, mimo jiné i soupeřem vyhecovaný Pišta na hrotu útoku se spíše než hře, s krvavýma očima věnoval tomu, kde a jak koho nakopnout. V 56. min. přišel možná zlomový okamžik zápasu. Habera po přímém kopu z levé strany naprosto osamocený netrefil ze tří metrů zívající bránu. Takovouhle šanci umí zahodit jen reprezentační bek Novák. Vyrovnání za stávajícího průběhu zápasu mohlo znamenat mnohé. V 67. min. u rohového praporku vyzpovídal Fanda hostující obranu, ale pak poslal míč přinejmenším někam pryč. Čtvrt hodiny před koncem, kdy už trenér Matějka spřádal na lavičce plány na střídání směrem k závěrečné ofenzivě,  při ojedinělém útoku hostí skočil ve vápně Standa na kličku soupeře a ránu do jeho nohy slyšela i Ilča točící pivo v kantýně. Penalta č. 2 a i tentokrát byl Kozel na brankové čáře zbytečný. 75. minuta – 1 : 3. Paradoxně, když už se zdálo vše ztraceno, začali lečičtí hráči předvádět z jejich strany nejlepší fázi utkání. V 84. min. rozehrál Kozel z poloviny hřiště přímý kop a Pepa skvělou hlavou mířil do šibenice. Ale tady se zaskvěl golman Kosovky a konečky prstů vytlačil míč nad břevno. Tři minuty před závěrečným hvizdem přišla další z dnešních nepovedených Standových rozehrávek, ale Kozel opět face to face obstál. V poslední minutě ukázali domácí, jakže to mělo fungovat. Venca si narazil s Pepou, výtečně našel Kocíka a ten neomylně k tyči upravil konečný stav. 90. Minuta – 2 : 3. Na víc už čas nezbýval. Zdeptaný sudí, evidentně se těšící z Lečice co nejdále, nenastavil prakticky nic, a tak si za tenhle hratelný zápas připíšou hoši od Kocáby bohužel jen mínus tři body do tabulky pravdy.

 

  

Branky: 31. Z. Zboženský, 90. J. Koc, – 23. a 75. P. Moulík obě z pok. kopu, 13. T. Sůva

ŽK: 47. F. Dědina, 47. J. Koc – 64. J. Květ, 85. P. Moulík, 90. T. Nosek

Úvodní sestava:  P. Svoboda  7,5 – J. Zboženský ml. 7, S. Hájek 6, J. Srp 6,5, L. Váňa 7  –  V. Hájek 5,5, 

F. Dědina 8, J. Koc 7, T. Víšek 6 – I. Tokaji  6 (82. J. Hrbek), R. Lalák (29. Z. Zboženský 7,5)   

Trenéři:  Václav Dvořák, Jaroslav Zboženský st.    

Vedoucí týmu:  Patricie Kopečková

Hlavní pořadatel: Václav Rákosník

Střely celkem:  8:18 Střely na branku: 6:11 Rohové kopy: 1:6 Fauly:  13:12 Ofsajdy:  0:4 

Rozhodčí:  Malý

Diváci:  50     

 

Odehrálo se:  Kocába Aréna,  L.P.  3. 9. 2016