16. Velká Lečice - Nová Ves B

05.04.2014 16:30

Snědl mouchu a dal dva góly

Kojenec sám porazil Novou Ves ● Trenýrky kapsou dopředu zbrzdily Střihavku ● Neprostupní stopeři Okapník a Rohlíček ● Gentleman Messi krajany šetřil ● Horváth – nula po dvou letech ● Mucholapky a muchomůrky vymést ze Štěkandy

Strach ze silného soupeře bývá někdy užitečný. Probouzí v týmu odhodlání, nutí ho vydat ze sebe vše, odjezdit zápas po prdelích. A přijde-li ještě štěstí… Co je štěstí? Muška jenom zlatá a přesně takovou v prvním poločase spolkl Kojenec, načež vstřelil dva góly a sám porazil Novou Ves B. Soupeř byl ovšem notně oslabený, podle slov Edy Pána dorazil ke Kocábě bez šesti svých klíčových hráčů. Derby je ale derby a zvítězit v něm je vždycky sladké.

 

LEČICE   –   NOVÁ VES B     2 : 0

Kocába Arena – Nervozity bylo před zápasem až běda. Průjezďáci Rambo a Pepa Smetana nikde, takže znovu nemohla nastoupit stálá stoperská dvojice. Tu tedy vytvořili velezkušený Rohlíček a kapitán Okapník, který pochopitelně chyběl v útoku. Do toho Hrubeschovy zmatky. Neobjevit se v kabině na jaře vůbec poprvé Fery Holec a Jan Srp, k mání by byli už jen pochroumaní Kozel a Libuna, teprve na cestě z Prahy meškal Lukašenko.

Neklidný byl zřejmě i Kamil Rada-Střihavka, jinak by si trenýrky nenatáhl obráceně kapsou dopředu. Přetočit je znamenalo velké úsilí. „Zůstaly mi zachycené o kopačku, na jedné noze to byl docela boj,“ popsal Kamil groteskní situaci.

Nová Ves přijela v silně kombinované sestavě, střed její obrany tvořili muži na vycházce z domova důchodců a právě tudy měla vést lečická cesta k brance. Snažili se oba krajní záložníci, vázla ovšem souhra s útočníky, a když už se Messi dostal k zakončení, bylo takové všelijaké.

Někdy po dvacáté minutě přiběhl k postranní čáře František Dědina-Kojenec a dožadoval se vody – prý spolkl mouchu. „Franťáku, ty takovej starej sedlák, na mouchy přece musíš být zvyklej,“ utahoval si z mladého záložníka Hrubesch. Vzápětí mohl dotěrnému hmyzu jen blahořečit. Ke Kojencovi doputoval do rohu šestnáctky míč od Arnošta a bezvlasý andělíček křížnou střelou trefil dolní kout branky – 1:0. Brzy mohlo být po srandě, neboť nám hosté zatřásli tyčí, jenže Lečice podnikla rychlý protiútok, Fery Holec alias Zlatan od Kocáby balon efektní patičkou prodloužil na Kojence a ten z úhlu neomylně našel prázdnou bránu – 2:0.

Na „spodní“ půlku hřiště létal jeden nebezpečný míč za druhým, šancí bylo požehnaně, ale zejména Messi je zazdíval ve velkém. Inu, pravý gentleman, vždyť je novoveský občan. I když, manželka ho tam k Fantomovi stejně nepouští… Na každý pád, první poločas mohl klidně být o výsledku pět, šest nula a lečičtí fans dávali najevo nespokojenost.

Elán ve druhé půli viditelně vyšuměl, hoši od Kocáby předváděli spíše holomajznu. Nakopávané míče a úbytek pohybu dával prostor soupeři. Rohlíčkovi se nejednou orosily kučery, Janu Hořákovi zrovna tak vlasůprostá pokožka hlavy. Důležité bylo, že nechybovali a ani nemohli, poněvadž se v defenzivě dařilo i Tomanovi, vypomáhali někteří středopolaři a jistotou mezi tyčemi oplýval Pepa Hrbek. Mimochodem, Horváth si může čistého konta proti Nové Vsi náležitě cenit, nulu naposledy vychytal 2. června 2012 v mistráku s Hřiměždicemi (5:0).

K vidění byla čtvrt hodiny před koncem novoveská hlavička do břevna, z následného kontru průnik Arnoštův a střela do tyče, předtím další zahozená tutovka Messiho a v samotném závěru klepačka na lečické lavičce, jelikož Novoveští měli očividnou převahu. Úleva nastala až po posledním hvizdu kvalitního rozhodčího Jarolímka.

Zbývají ještě dva zajímavé postřehy. Po čtyřech zápasech se střelecky odmlčel Střihavka, k pádu Messiho došlo tentokrát docela daleko od brány a trestňák lečického čaroděje skončil jen v gólmanově náruči. Pro občany velkolečické čtvrti Štěkanda nyní platí zákaz používání mucholapek a červených muchomůrek, aby měl Kojenec na hřišti co hltat. Půllitry a panáky bohužel křídla nemají…                                                                                      (msč)

 

Branky: 24. a 31. Fr. Dědina. Rozhodčí: Miloš Jarolímek (Daleké Dušníky) 9. Bez ŽK. Vrchní komisař: Lubomír Havránek (Sudovice) 7. Hlavní pořadatel: Václav Rákosník (Krámy) 6. Kaká Arena: Simona Housková 6, Jaruška Váňová-Kaká 6,5. Diváci: 113 (vyprodáno). Poločas: 2:0. Hráno 5.4. 2014.

 

Lečice: Josef Hrbek 8 – Toman 8,5, Jan Hořák 9, Houska 9 (89. Váňa - ), Tokají 7,5 – M. Rákosník ml. 8, K. Rada 8, Fr. Dědina 8,5, Jakub Hořák 8,5 – Fr. Holec ml. 7,5 (54. Srp 7,5), Messi 8 (70. L. Kostečka - ). Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 5. Vedoucí mužstva Patricie Kozlová 113.

Lavička: P. Svoboda. Chyběli: Štěpán (zranění), Zboženský ml. (zranění, přítomen na stadionu), Josef Smetana ml. (zaměstnání), Rambousek, Matoušek, Dušák, Víšek (?).

Hráč utkání: Zdeněk Houska-Rohlíček

Střelci Lečice: 9 – Fr. Dědina, Jan Hořák, 8 – K. Rada, 3 – Tokaji, 2 – Jakub Hořák, Josef Smetana ml., 1 – Fr. Holec ml., Štěpán, Toman.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 256 minut (do dalšího zápasu jde s 45 minutami), Josef Hrbek – 104 minut (do dalšího zápasu jde se 104 minutami), Štěpán – 73 minut (do dalšího zápasu jde se 17 minutami).

 

Výroky dne

„My šestnáct gólů nedostaneme, oni dostanou šestnáct.“ (Josef Hrbek před zápasem)

„Já se snad dneska ožeru.“ (trenér Hrubesch před zápasem)

„Jdi, jdi, dej mu to!“ (rozvášněný Pišta při utkání). „Pišto, neřvi, ty vole.“ (Střihavka uklidňoval)

„Takový netrefa dá dva góly.“ (Richmond na Kojence)

„Já šel dneska do zápasu, že to stojí jenom na mně.“ (chvástající se Kojenec)

 

A co na to: Zdeněk Houska

Becherovka? Budeme dělat větší zásoby

Sedmadvacet let nepřetržitě kope za Lečici, po celou tu dobu je symbolem bojovnosti, obětavosti a nezměrných fotbalových kvalit. Bude-li mít jednou ZDENĚK HOUSKA-ROHLÍČEK vnuka, tenhle potomek zvedne pěkně těžkou rukavici. Lečický muž s číslem 2 ovšem v poslední době čelí kritice nespokojených klientů Kaká Areny, vždycky něco chybí. Maximální známku může kantýna obdržet pouze v případě, že Rohlíčkova manželka, dcera či Jaruška Kaká vyběhne s panákem Čertíkovi naproti až na lávku…

Před zápasem sis dal dvě malá piva a kafe s rumem. Znamená to, že francovka ti už nedělá dobře?

Ale jo, ta mi dělá pořád dobře. Teď jsem ale nepočítal, že budu hrát, myslel jsem, že nás bude dost. Proto jsme si s Líbou dali ta piva a kafíčko s rumíčkem.

Na hřišti jsi pak s Novovesáky zametal. Jak se ti na stoperu spolupracovalo s Okapníkem?

S ním se hraje vždycky dobře. On hrál proti Nové Vsi zodpovědně, takže spolupráce byla dobrá.

V čem spočívá tajemství tvé fotbalové dlouhověkosti i neustálé skvělé výkonnosti?  

No, zrovna minule v Hřiměždicích to byla výkonnost za vyližkapsu. Ale člověk se pořád snaží a teď to zase sedlo.

V kantýně brzy došla ostrá becherovka a klubový předseda Kudrnáč zuřil. Kdy pojede Kaká Arena na sto procent?

Ale ona jede pořád na sto procent (smích). My koupili becherovky jen jednu láhev, budeme muset dělat větší zásoby.                              (msč)

 

A co na to: František Dědina

Hoři je poleno, gól už nedá

Klasický černý vzadu! Po tři zápasy se na jaře díval, jak je Jan Hořák střelecky neplodný a nyní se do toho FRANTIŠEK DĚDINA-KOJENEC po pozření neopatrné mušky vložil. Dva góly proti Nové Vsi a už je na čele pořadí lečických kanonýrů s Okapníkem nastejno. Pro zbytek sezony krámského souseda odepisuje, navíc se ukázalo, že Kojenec je vzorňák a naopak Hoři je ten, kdo před mistráky nedbá na životosprávu!   

Povídalo se, že onu mouchu nalákaly sladké i hořké výpary z tvého žaludku. Co je na tom pravdy?

Něco na tom bude. V pátek jsme s Hořim něco vypili. Jenom piva, bez kořalek, v pohodě, ale on ji měl dvakrát takovou, co já. Když se pak hraje až od půl páté, člověk se z toho líp dostane.

Správný kojenec si ovšem nevyndavá dudlíka, jak se ti tedy na hřišti moucha do úst dostala?

Od kojence jsem ustoupil, po pár letech už jsem se dudlíku zbavil.

Nyní jsi devítigólový, stejně jako Okapník. To vypadá na tuhý boj o krále střelců.

Myslím, že ano, ale jedině s Kamilem. Hoři hraje takové poleno, že šance na góly už nemá. Teď hraje na stoperu, a to je ideální.

Příští zápas se na Dobříši hraje až v neděli. Jak strávíš sobotu, vyhneš se Knihovně?

Nepůjdu tam. Budu držet životosprávu. Říct to takhle mohu, ale skutečnost může být jiná. Sobota je ještě daleko (pozn. rozhovor vznikl v pondělí), uvidíme, co se namane.                                                               (msč)

 

Fotogalerie >>