14. Daleké Dušníky B - Velká Lečice

22.03.2015 10:15

Železo přichází z hvězd

Jaro začalo a Lečice vede už o tři body ● V Dušníkách skvěle propracovaná defenziva ● Čahoun poctivým profesionálem ● Potvrzena Matějkova barvoslepost z Bratřínova ● Domácí kantýna: takovou chceme i u Kocáby!

V prosinci doma na dvoře zcela čerstvý upadl na náledí, zlomil si kotník, dostal do něj železo. V 47 letech však neodešel do fotbalového důchodu. Velibor Váňa nastoupil v Dalekých Dušníkách a chromou končetinou zavelel k lečické výhře. Nutí to připomenout legendární sci-fi povídku Ludvíka Součka s názvem Železo přichází z hvězd. V ní ono železo představoval tajemný paralelpipoid, kdysi na Zemi zapomenutý mimozemšťany, co na modré planetě zaseli život a pozorovali první krytolebce. Postupem milionů let tenhle kov, nyní pod kůží Libunovou, ovlivňoval naše dějiny, až rozhodl zápas v Dušníkách a upevnil Lečici vedení v tabulce.

 

DALEKÉ DUŠNÍKY B   –   LEČICE   1:2

Daleké Dušníky – Škarohlídové si drbou hlavy. Není se co divit, vždyť podle mnohých se Lečice stala podzimním mistrem III. třídy spíše z leknutí. Anebo jsme ani teď nerozčílili fotbalového boha, on nám byl znovu nakloněn a jen díky tomu hoši od Kocáby vykročili do jara výhrou. A ta nebyla jen za obyčejné tři body. Zrovna tak o tři body nyní vedeme tabulku a mělo by tomu tak být i po případné porážce v následujícím utkání s Boroticemi. O to samozřejmě nikdo nestojí.

Během cesty na hřiště, kde Lečice dosud fasovala těžké nakládačky, panovala chmurná nálada. Z nejrůznějších důvodů nebylo možné počítat se Střihavkou, Lukašenkem, Rambem, Rákoskou, Bolkem, Malinkým, Messim, počítalo se s toliko jedním náhradníkem. Inu, vizitka podzimního šampiona, který by měl zbrojit na postup…

A pak zápas sotva začne a Lečice jde nečekaně do vedení. Budoucí fotr Arnošt najde ze standardky od rohového praporku muže se železem v noze a Velibor Váňa-Libuna pohotovou střelou z voleje šokuje domácí tribunu – 0:1.

Vzápětí dušnické fans rozzuří asistent rozhodčího Václav Dvořák-Matějka nekompromisním a správným odmáváním autu.  Jen pár zasvěcených ví své. Po únorovém výletu do Bratřínova totiž Matějka, nazývaný též Matějka Bond, agent 00113, přestal rozeznávat barvy (jako první to zjistil jeho švagr Tácek) a červená nebo modrá, vem to čert. Další důkaz: teprve měsíc po odjezdu od Holinků doživotní předseda KRKOS přišel na to, že zválená a pošlapaná šála patřící Čertíkovi není zhotovena v zelenobílých barvách Werderu Brémy či fialových, symbolu Anderlechtu, případně Austrie Vídeň, a lečický suvenýr starému kamarádovi osobně vypral (Čertík děkuje).

Vedoucí gól byl nečekaný a zatraceně milý. Bylo jasné, že Lečice už toho dopředu moc nedokáže a že pod šeredným tlakem se ocitne naše zadní linie v čele s Kozlem. Trenér Hrubesch, který si odpykal čtyřzápasový trest a až do příštího zápasu v Mokrovratech se prý hodlá na lavičce chovat slušně, ji sestavil geniálně, počítaje v to i zařazení Jana Srpa do role defenzivního záložníka. Dušníky do nás tepaly, avšak do většího počtu vyložených šancí se nedostávaly, poněvadž jim vázla souhra a zrazovala je koncovka. Ve zbylém jim bránili urputně bojující hoši od Kocáby.

Během poločasové přestávky se v kantýně překonával tmavovlasý, dlouhovlasý chlapík, podle potřeby i hráč, zdatně mu sekundovala sympatická kolegyně. V lednici i mrazáku to překypovalo vším, co hrdlo kohokoliv ráčilo, snad i archivní víno z roku 1113 bylo k mání. Ach Bože, mít to tak v naší Kaká Areně…

Nějak se to potom zvrtlo. Čertík na tribuně oslovil dalšího starého kamaráda a velkého člověka Pavla Slezu a snažil se mu vnutit vzpomínky na Novou Hospodu, Novodvorskou fotbalovou župu, hřiště na Královkách. Asi po čtvrthodině si všiml, že pán s kšiltovkou vůbec není Pavel Sleza, na trapas bylo zaděláno…

Druhá půle a opět výrazná převaha domácích. No co, na podzim jsme přežili daleko větší uragán třeba v Počepicích či doma proti Višňové. Ale jezdilo se po zadcích, zodpovědně a účelně se bránilo. Kozel v bráně? Vemeno jako zamlada, napomádovaná bradka, kopyta po pedikúře, naleštěné rohy, mekot silnější od potrefené husy. A neskutečný postřeh, předvídavost, to se ví. Soupeř nám zazvonil i o tyče, leč fotbalový bůh chodí do Knihovny…

Po hodině hry jsme se zase jednou dostali do blízkosti soupeřova vápna. A došli si pro faul. Specialista Střihavka byl akorát v trestu, takže se na své umění z mládí upamatoval Bohumil Prášil-Božidar. Trocha gymnastiky před rozběhem, asi jako když kočka dělá, že nevidí polomrtvou myš, a vtom se balon třepe v šibenici – 0:2. Hotovo, vymalováno? Zdaleka ne, jelikož domácí zásluhou Sklenáře vzápětí přece jen udeřili a upravili na 1:2.

Do konce zápasu ještě spousta minut, dá se to vydržet? A jak se v takovém případě čas vleče. Dušníky, po celý zápas lepší, jenže v křeči. A z křeče se góly nedávají. Štěstí určené Lečici, toho bylo až běda. Vyhlídko, fotbalový bůh také pije medovinu. Ukopalo se to, výsledku, nejspíš nečekanému a (ne)zaslouženému, se ještě dlouho nevěřilo. Stejně tak výkonu jednoho malého velkého muže. Jaroslav Zboženský-Čahoun junior, osamocený v útočné vozbě, prokázal nebývalou fyzickou zdatnost, zřejmě během zimní přestávky pěstovanou, čímž hodil rukavici svému slavnějšímu otci. Takové profesionály bereme, Čahoune, jen tak dál! 

Jak se o minulém víkendu krásně sešly výsledky našich konkurentů na špici třetitřídní tabulky. Vedeme ji o tři body, chceme-li mít jistotu postupu, musíme mít fóra bodů 113. Raději zpátky. Lečický zázrak pokračuje i po Dušníkách. Kruci, slavme také po příštím kole s Boroticemi.                  (msč)              

  

Branky: 62. V. Sklenář – 4. Váňa, 60. Prášil. Rozhodčí: Jan Schořovský (Káciň) 10. Bez ŽK. Vrchní komisař: Oldřich Dolejší (Praha) 7. Domácí kantýna: 10. Diváci: 29. Poločas: 0:1. Hráno 22.3. 2015.     

 

Lečice: P. Svoboda 10 – Váňa 9, Jan Hořák 9, Houska 9, Tokaji 9 – Srp 9 – Víšek 9, Prášil 9, Fr. Dědina 9, Jakub Hořák 9 – Zboženský ml. 9 (88. Josef Hrbek - ). Trenér Jiří Hrbek 8,5. Vedoucí mužstva Patricie Kozlová-Miss Lečice 10.             

Lavička: - . Chyběli: K. Rada (v trestu), Messi (zranění), Rambousek, Štěpán, Josef Smetana ml. (zaměstnání), M. Rákosník ml. (hokej), Toman (rozhodčí v Praze), L. Kostečka, Fr. Holec ml. (?).

Hráč utkání: Petr Svoboda-Kozel

Střelci Lečice: 13 – Jan Hořák, 7 – K. Rada, 5 – Fr. Dědina, 2 – L. Kostečka, Messi, Váňa, 1 – Jakub Hořák, Prášil, Rambousek, Toman.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 229 minut (do dalšího zápasu jde s 28 minutami), Josef Hrbek – 19 minut (do dalšího zápasu jde se 71 minutami).

 

 

Výroky dne

„Babčo, už mi nevolej, i kdyby ti volal Gargamel!“ (Matějka takto po celou zimu mluvil do mobilu, rozezvučel-li se písničkou Ťap, ťap, ťapy)

„Í ja!“ (Čahoun senior veselý v Knihovně)

 

 

A co na to: Jan Hořák

Čahoun na sobě zapracoval

Znovu byl obětován do defenzivy, jeho gólů však naštěstí nebylo zapotřebí. Lečický kapitán JAN HOŘÁK-OKAPNÍK dotáhl hochy od Kocáby k cennému a důležitému vítězství v Dušníkách bezchybným výkonem a zrovna tak bezchybně potom v Knihovně oslavil i své třicáté narozeniny. Jen aby se z něho po třetím křížku nestal jiný člověk. Od prosincového křestu Koláčové ulice v Krámech totiž zůstává vysušena jedna část silnice, okapy u Hořáků reznou a reznou…

Bez několika opor, přesto se v Dušníkách brala výhra. Je kapitán spokojen?

Maximálně spokojený! Překvapivě spokojený! Bál jsem se tohoto zápasu, pak se však ukázalo, že oni zase tak strašliví nebyli, moc vyložených šancí neměli. 

Čí výkon na hřišti tě nejvíc potěšil?

O jednotlivcích bych nemluvil, skvělí byli všichni, fotbal je přece kolektivní sport. Musím ale říct, že mě ohromil Čahoun, je vidět, že na sobě přes zimu zapracoval.

Jak se ti líbily pozápasové oslavy v Knihovně?

Velké, bujaré, oslavili jsme to poctivě, moje narozeniny zrovna tak. Bohužel, někdo to prospal…

Lečice díky vítězství vede tabulku už o tři body, přijíždějí Borotice. Co se teď bude dít, pořád jedeme na postup?         

Postup je ještě hodně daleko. Musíme jít zápas od zápasu. Uvidí se, až skončí sezona.                                                                    (msč)

 

 

Magické číslo: 647 – Čertík, 641 – Matějka, 636 – Vyhlídka, 630 – Okapník, 613 – Kojenec, 603 – Rákoska.

 

 

Malý kvíz od Kocáby

Jeden ze členů Sokola Lečice se v brzké době stane otcem. Narodí se:  

a) Čahouňátko

b) Haberátko

c) Arnošťátko

d) Hrubeschátko

e) Rambátko

f) Kudrnáčátko

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo nastávajícímu otci na mobil. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: b) Simona Robbenová