13. Stará Huť - Velká Lečice

15.11.2014 13:30

Kanonýr z Koláčové ulice

Podzimní mistři jsou z Lečice! ● Okapník proměnil dvě sóla ●  Pan Štístko se zlobil na neschopného syna ●  Nepochopitelný blikanec Střihavky ● V Huti nepřátelské prostředí ● Hrubesch už má odsezeno ● Krámy čeká velká sláva – křest ulice

Po jedenáctém kole lídři, po dvanáctém druzí, po třináctém podzimní mistři! Kdo by si tohle před sezonou pomyslel, samozřejmě že se mluvilo spíš o záchraně a dostatku bodů pro klidné jaro. To nyní bude přece jen neklidné, ono se totiž bude hrát o postup do okresního přeboru a nerváky teprve nastanou! Lečice na závěr půlsezony ve Staré Huti důležitou výhru ukopala, jenomže působila dosti rozevlátě, navíc ztratila špílmachra Střihavku a bude se muset bez něj obejít v první jarní „chuťovce“ na půdě Dalekých Dušníků. To však dnes nikdo neřeší. Vždyť se pořád slaví!

 

STARÁ HUŤ   –   LEČICE   0 : 2

Stará Huť – Patnáctý listopad 2014, to není jen tak obyčejné datum. Svátek měl Leopold, devětatřicáté narozeniny slavil Josef Smetana-Průjezďák. A hlavně, Lečice po svém posledním podzimním mistráku v tento den ohlásila návrat do čela tabulky III. třídy. Pouze na pár hodin, myslelo se, jelikož Daleké Dušníky B hrály s Kamýkem až následující dopoledne a byly velkým favoritem. Nezvládly to, což znamenalo jediné: Lečice bude první po celou zimní přestávku!

Fotbalové oslavy pochopitelně stály za to, a ještě zdaleka nekončí. Kromě toho se v Krámech uskuteční ještě oslavy obecní, s fotbalem částečně spojené. Na počest lečického kapitána a nejlepšího střelce Jana Hořáka, jinak též předsedy prestižního sdružení KKK, bude dosud bezejmenná hlavní ulice v centru Krámů se vší parádou pokřtěna na Koláčovou. Příslušné cedule mají za zvuků dechovky odhalit starosta a místostarosta, z Příbrami přijedou zástupci okresu, pozván bude bývalý hostinský Jiří Šerák, který KKK kdysi založil. No co, New York má svou Wall Street, Moskva Arbat, Hamburk Uličku lásky, teď tedy přijdou Krámy se světoznámou Koláčovou ulicí.

Nesmí se však zapomínat na ostatní hrdiny od Kocáby, na tým, co vyválčil vítězství ve Staré Huti. Trochu povinné, dalo by se říci. Kursy bookmakerů byly jasné, Lečice přijela téměř kompletní, mezi fanoušky se dokonce objevila temperamentní Ildikó Pištová, ta ovšem během utkání vůbec nevylezla z kantýny.

Domácí hráči, jejichž obličeje zdobily vlaječky v klubových barvách, to od začátku zkoušeli s tlakem, zatímco ti z Lečice číhali jako kočky u myší díry a zaměřovali se na rychlé protiútoky. Gólová radost mohla přijít už po prvním z nich, kdy se Rákoska vyřítil sám na brankáře, s koncovkou si však neporadil a gólman míč odklidil na roh.

I přes neurovnanost a řadu nepřesných přihrávek Lečice nadále působila fotbalověji a bylo jen otázkou času, kdy se poprvé prosadí. Stalo se po půlhodině hry. Jan Hořák-Okapník nasadil ke strašlivému sprintu s balonem, avšak dostal se s ním do ostřejšího úhlu a pojednou se zastavil. Už jsme se lekali, že se chytí za břicho, kapitán ale provedl elegantní otočku a vypálil k tyči. Brankář u ní byl včas, v pádu si ale balon sklepl do sítě – 0:1!

Netrvalo dlouho a už to bylo ještě veselejší. Zase to od půlky hřiště rozbalil Jan Hořák-Okapník, tentokrát si gólmana dokonale vychutnal krátkou kličkou a zasunul do prázdné brány – 0:2! Dvanáctá a třináctá podzimní trefa, takhle to dělá kanonýr z Koláčové ulice!

Šancí bylo ještě habaděj. Znovu se za hlavu držel Rákoska, který se fantasticky uvolnil u lajny, vpochodoval do vápna, jenže zase mu to překazil brankář, který střelu místopředsedy KKK vyrazil přes břevno na roh. Zvláštní kapitolu představoval Čahoun, sám zazdil tři tutovky, když zblízka nohama i hlavou míjel bránu, po velkém Arnoštově sólu a přesném centru nedokázal ve skluzu dotlačit míč za čáru ani svou širokou prdelí.

V akci byl ovšem často i Kozel, musel ukázat leccos ze svého gólmanského umění, to nejlepší si pak šetřil do druhé půle.

O pauze vládla spokojenost, to se ví. Jediným nahněvaným mužem byl Čahoun senior, pan Štístko nechápal, co všechno jeho syn dokáže zahodit a tuze mu spílal.

Lečice vyběhla do druhého poločasu s bohorovným klidem a záhy zjistila, co si může vykoledovat. Neuběhla ani minuta a Pišta odvracel hlavou balon z brankové čáry. Do břevna, dorážku nato poslal domácí hráč do drátěnky.

Protivník spustil mohutnou ofenzivu, místy se zase dával oboustranný chaos s holomajznou, ale prakticky do konce zápasu jsme se museli o výhru strachovat.

Hoši od Kocáby ještě párkrát zahrozili: Rambo, který se jako stoper rád proháněl po place coby třetí útočník, sám před napůl zívající bránou nechtěl střílet a zbytečně ještě hledal obsazeného spoluhráče. Okapník, přesně před rokem ve Staré Huti autor hattricku, šel ještě jednou sám na gólmana, nyní se ovšem jeho střela mezi tyče nevešla.

Nejvíc práce měl Petr Svoboda-Kozel, bez jehož postřehu by Lečice o zaslouženou výhru nejspíš přišla. Tahal z rukávu jeden parádní zákrok za druhým, vybíhal, boxoval míče, přesně je vykopával či vyhazoval. Pan Josef Rákosník, známý jako mafián z Křížova, pravděpodobně v hledišti utrousil: Kozel má vemeno se 113 cecky…

Už dlouho jsme se nesetkali s takovou nenávistí soupeřových příznivců jako ve Staré Huti. Co všechno vypadávalo z jednoho obrýleného muže, z domácího mávače zrovna tak. U lajny hrozila potyčka, mladý rozhodčí Stehlík to neuměl vyřešit.

Na Lečici přesto jedna pohroma dopadla. Pouhých sedm minut před koncem se zbytečně rozčílil Kamil Rada-Střihavka. Poněvadž již měl žlutou kartu, vzápětí to odnesl červenou. Flastr snad bude jen jednozápasový, jenže na jaře začínáme v Dalekých Dušníkách a bez klíčového „kosího bratra“ na tamní horké půdě můžeme titul podzimního mistra vyhodit oknem. Obracíme se proto na Josefa Smetanu-Průjezďáka, aby přes zimu trénoval, ubral na váze a byl připraven pomoci. Třeba ale už Lečice bude posílena o Kocíka a tajemného truhláře, vrátí se uzdravený Messi a také trenér Hrubesch, jenž si v Huti odseděl poslední díl čtyřzápasového trestu.

Jak je ten fotbal někdy prapodivný. Polovinu podzimu odehráli hoši od Kocáby bez útoku, párkrát se zmohli jen na antifotbal, podložený ovšem nezměrnou bojovností. A teď je Lečice lídrem III. třídy. Važme si toho a nehádejme se, zda do přeboru chceme nebo nechceme. Za postupem musejí jít opravdu všichni.                                                                                              (msč)                              

            

Branky: 31. a 35. Jan Hořák. Rozhodčí: Jan Stehlík (Příbram) 7. Vrchní komisař: Oldřich Dolejší (Praha) 7. ŽK: Fr. Dědina, K. Rada. ČK: 83. K. Rada (nesportovní chování). Domácí kantýna: 7. Diváci: 56. Poločas: 0:2. Hráno 15.11. 2014.                        

 

Lečice: P. Svoboda 10 – Tokaji 7,5, L. Kostečka 8, Rambousek 8, Houska 7,5 (46. Váňa 7) – M. Rákosník ml. 7,5, K. Rada 7, Fr. Dědina 7,5, Jakub Hořák 7,5 – Zboženský ml. 7 (60. T. Víšek 6), Jan Hořák 9. Hrající trenéři Libor Váňa 7 a Zdeněk Houska 7. Vedoucí mužstva Jaruška Váňová-Kaká 10.              

Lavička: Josef Hrbek. Chyběli: Messi (zranění), Štěpán (nemoc), Josef Smetana ml. (zaměstnání), Toman, Srp, Fr. Holec ml. (?).

Hráč utkání: Petr Svoboda-Kozel

 

Střelci Lečice: 13 – Jan Hořák, 7 – K. Rada, 5 – Fr. Dědina, 2 – L. Kostečka, Messi, 1 – Jakub Hořák, Rambousek, Toman, Váňa.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 167 minut (do dalšího zápasu jde se 110 minutami), Josef Hrbek – 19 minut (do dalšího zápasu jde se 71 minutami).

 

 

Výroky dne

„Dneska je tu přezrzavěno, Lišáků je tu hejno.“ (Hrubesch si všiml návštěvy rodiny Lišků)

„Když skáčeš, tak nekrč nohy!“ (Hrubesch povykoval na hlavičkujícího Čahouna)

„Já už jsem asi senilní.“ (Hrubeschův povzdech)

 

A co na to: Jan Hořák

Koláčová ulice? Manželka říká, že jsme prasata

Tohle byl jeho podzim! Třináct gólů je slušný počin, a to přitom lečický kapitán JAN HOŘÁK-OKAPNÍK odehrál polovinu zápasů na pozici posledního muže obrany. Ještě ve IV. třídě uměl dát dvacet gólů za sezonu, na jaře může tento rekord klidně překonat a navíc dovést hochy od Kocáby k dalšímu postupu. Jak je to dlouho, co Střihavka sebevědomě tvrdil, že se mu Hoři bude po celou sezonu ve střelecké tabulce dívat na záda? Byla-li řeč o Okapníkově podzimu, vynikal ještě v jednom odvětví – předsednictví v KKK. Na jeho počest bude nyní hlavní krámská ulice přejmenována na Koláčovou. Když se daří, tak se daří…     

Třináct gólů za letošní podzim, to je o dva víc, než jsi dal za celou minulou sezonu. Jsi spokojen?

Jsem spokojen, ohledně zápasů asi jo. V zápasech, co jsem hrál vpředu, mohlo být ještě tak o pět gólů víc, ale i tak spokojen.  

Teď je Lečice nečekaným podzimním mistrem. Má na to, aby na jaře bojovala o postup?

Musí se posílit, alespoň o dva hráče. Když se to povede, myslím, že o tom můžeme přemýšlet.

Střihavka se ve Staré Huti nechal nesmyslně vyloučit, už je skoro jako Arnošt. Na úvod jara bude v Dušníkách v utkání o první místo chybět, vynadal jsi mu jako kapitán?

Nevynadal. Vím, že ta druhá žlutá karta byla za nic, rozhodčímu nic hrozného neřekl. Na druhou stranu, v jeho letech a při jeho zkušenostech by si na to měl dávat pozor.

Už jsi tak slavný, že na tvou počest bude pojmenována hlavní ulice v Krámech (Koláčová). Lichotí ti to?

Není to jen moje zásluha, bylo nás na to víc. Aspoň že se budeme scházet na jednom místě. Manželka Ráďa z toho má srandu, bere to sportovně. Říká ovšem také, že jsme prasata.                                               (msč)

 

 

A co na to: Jaruška Váňová

Dědeček Vyhlídka je zlatíčko.

Ale někdy mě pěkně sere!

Nejlepší lečická fotbalistka, nejlepší lečická kantýnská. A také jedna z nejlepších asistentek vedoucího mužstva, vyhlášená houbařka, kuchařka a travička, rovněž příležitostná konzumentka. JARUŠKA VÁŇOVÁ-KAKÁ toho stíhá hodně a sleduje samozřejmě i všechny zápasy lečického áčka. Jako dcera Vlastimila Dleska, bývalého hráče od Kocáby, fotbalu rozumí a má tedy k němu co říci.   

Co jako vedoucí mužstva říkáš na podzimní výsledky Lečice? Uvědomuješ si, že je podzimním mistrem?

Jsem mile překvapena, kluci jsou šikovní, snažili se. Je vidět, že chtěli být na prvním místě, Hoři, to je samý hattrick. Přeju jim to.

Jsi vedoucí v lečické Kaká Areně, kde se v poslední době zlepšila zásobenost lihovinami. Proč tomu tak nebylo už dříve?

Nikdo mě nebuzeroval, jenom jeden. Ony tam ty zásoby vždycky byly.

Jak moc ti v Kaká Areně znepříjemňoval život tvůj dědeček Vyhlídka?

Někdy mě pěkně sere, fakt mi to znepříjemňuje, takže jsem i já na něj sprostá. Zlatíčko, ten můj dědeček. Ale nesmí být moc ožralej, potom má blbou náladu a je na všechny protivnej.        

Působíš i v roli kapitánky ženského týmu Lečice. Pokud jednou za rok vyhrajete, převrháváš doma židle a spíš oblečená jako manžel?   

Po fotbale taky někdy usnu oblečená, do té postele ale vždycky nějak dolezu. Stalo se už, že mě Matějka a Milan Blížil převlékli do noční košile a uložili mne. Libor zrovna nebyl doma a pak se mnou dlouho nemluvil.     (msč)         

 

Malý kvíz od Kocáby

Lečické zápisy o utkání vyhotovují téměř vždy ženy. Nejrychleji píšící vedoucí mužstva je:

a) Patricie Kozlová-Miss Lečice

b) Simona Robbenová

c) Jaruška Váňová-Kaká

d) Jiřina B. Víšková

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo paním vedoucím na mobily. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: d) nikdo

 

Fotogalerie >>