11. Prostřední Lhota - Velká Lečice

01.11.2014 14:00

Duch Libuna to zařídil.

Tak jsme první, no a co!

Kuk na Lečici, vede III. třídu! ● Ve Lhotě ovšem málem ostuda ● Okapníka bolí obě kyčle, nejen ze hřiště ● Horváth v bráně obstál ● Malý starý Čahoun, velké Štístko ● Bolkova placka rozsévala zkázu ● Je libo bydlet v Koláčové ulici?

Znovu přepište dějiny! O týden dříve do nich vstoupila „desítka“ proti Ševcům, ale proti Lečici tehdy nastoupil mančaft z LDN, jak trefně poznamenal pan školník z Nových Dvorů. Teď hoši od Kocáby zvítězili „jen“ dva jedna, ale katapultovalo je to do čela tabulky III. třídy. Tohle 72letá historie klubu nepamatuje! Po tomto zjištění už nikdo nekomentoval hrůzostrašný výkon v Prostřední Lhotě, celá Knihovna byla v sobotu večer na nohou. Jen Vyhlídka nebyl moc nadšen, přál si, aby venku pořádně zapršelo…

 

PROSTŘEDNÍ LHOTA   –   LEČICE    1 : 2

Prostřední Lhota – První flek, první flek! Zasloužená euforie, zrovna tak ovšem mohl nad Lečicí a Krámy vládnout těžký splín, jelikož k obrovské blamáži nebylo ve Lhotě daleko. Vymlouvat se na nekvalitní terén neobstojí, to jen namistrovaný mančaft od Kocáby podcenil soupeře. Jako kdyby zapomněl, že zrovna na tomhle hřišti Lečice v minulosti málokdy pořídila a že proti soupeři, jemuž ujíždí poslední vlak (ne ten z Nových Dvorů), to bývá vždy pěkná šichta.

Už s Arnoštem a Rákoskou, a také s Horváthem v bráně. S  Hrubeschem zrovna tak, jenomže na lavičce pro diváky, kde si potrestaný lečický trenér odseděl již půlku čtyřzápasového flastru. Bylo mu to jistě milé, neboť vedle něho zápas sledovala Miss Lečice…

Stačilo, aby hoši od Kocáby už ve třetí minutě proměnili první ze svého nevelkého počtu šancí a dál mohlo vše probíhat v klidu. Jenomže poté, co Kojenec nečekaně snadno zametl s bekem, zcela volný Okapník jeho následný centr vůbec nezasáhl. Kyčel mu vypadl z kloubního pouzdra, o pár hodin později i ten druhý, tentokrát na silnici před Knihovnou, takže lečický kapitán musel během příštích dní trpět velkými bolestmi a nemůžeme si být jisti, zda nastoupí proti Hřiměždicím…

Dva tři nadějné momenty ještě k vidění byly, na druhé straně nám však Lhota nepříjemně zatápěla. A když její Rákoska z hranice vápna skóroval a dostal domácí do vedení 1:0, už se vyskytly komplikace. Lečičtí hráči se do podivného trávníku buďto bořili, nebo na něm podkluzovali jako na ledě, navíc šetřili pohybem a s bojovností to rovněž bylo všelijaké. Tvrzení, že Lhota je na svou slatinu zvyklá, nemůže projít, vždyť na ní na podzim ještě neuhrála ani bod.

Lečice se předvedla pouze na samém konci poločasu, kdy se Arnoštova volej otloukla o brankáře a o tyč zároveň, a tak do přestávky s výsledkem nepohnula. Naopak, ve vzduchu visel ještě větší průšvih, jelikož se domácí předháněli v zahazování šancí. Josef Hrbek-Horváth věděl, jak jim čelit. Pakliže s míčem nakládal jako s horkým kuřecím stehnem k snídani, Lhotu tím schválně znervózňoval (spoluhráče jakbysmet), pokud sebou mrskal o zem a rozměrným tělem tlumil střelecké pokusy domácích, mělo to pro soupeře tuplovaný účinek. Pepa mezi tyčemi jednoznačně obstál.

Poločasová pauza znamenala pro hosty od Kocáby jednu velkou mrzutost. Kantýna zvaná Caska Arena vedle kabin už neexistovala, lečičtí konzumenti museli chodit do špatně zásobené boudy daleko za brankou. Jaroslav Zboženský-Čahoun senior s tím problémy neměl, stihl se i rozčílit a mužstvu dát v šatně pořádnou sodu. Zabralo to, malý muž opět zafungoval jako velké Štístko.

Začal druhý poločas a opět stejný obrázek. Lečice se do žádného tlaku nehrnula, jako kdyby na to měla pořád dost času. Byl problém založit souvislou akci, šance žádné, hráčům začínaly téct nervy, nadávali si mezi sebou. Horváth měl v bráně neustále co dělat, domácí se chytali za hlavy.

Vrcholem lečické bídy byl moment, kdy se na naší polovině hřiště ocitli dva domácí, proti nimž stál osamocený Pišta. Maďarský veterán si musel obléci husarský kabátec atila (známe ho z křížovek) a frajera sestřelit. Klasická záchranná brzda.  Jaká klika, že rozhodčí Burian na to reagoval toliko žlutou kartou!

Čas neúprosně letěl, hrací doba vstoupila do poslední čtvrthodinky, zezelenalí lečičtí fanoušci se už pomalu smiřovali s potupnou porážkou. Když vtom Arnošt hodil aut, balon doputoval k Rákoskovi, který si všiml nabíhajícího zlatolebého andělíčka. František Dědina-Kojenec si to s míčem namířil do šestnáctky a nekompromisně zacílil k tyči – 1:1.

Úleva, to se ví. Ostuda všech ostud byla prozatím zažehnána, jenže i bod z Prostřední Lhoty by byl pro favorita málo. Lečice to ještě zkoušela. V 88. minutě velmi dobře hrající Arnošt v rohu vápna ukořistil balon, vypálil na přední tyč a padající gólman si to málem kopl za čáru.

Ne, ne, remízy nebrat. Běželo už pár vteřin nastavení a jeden vysoký míč propadl kamsi k penaltové značce. Co tam dělal lečický pravý bek? Jako duch Llana Estacada se před lhotskou brankou zjevil Velibor Váňa-Libuna, odhodil tašku U.S.A., vystřelil, avšak ouha, do tyče. Odrazilo se to zpátky k němu a ačkoli Libuna ležel na zemi, nějak to dokopl do sítě – 1:2! To bylo radosti na Starém bělidle, Lečice vyhrála, a zase v zápase, ve kterém na to neměla. 

Triumfální příjezd do Knihovny a hned znásilňování internetu v mobilu. Co ostatní výsledky? Šly nám na ruku, a to tak, že propukl jásot – Lečice je první v tabulce! Co se potom dělo, nelze publikovat. Snad jen to, že oslavy uprostřed potoku zelené řídil kapitán. V Knihovně se neočekávané objevil Bolek a ne beze zbraně. Ono se řekne, jenom placka slivovice, ale když je teplá… Každopádně rozsévala zkázu a příslušná část Krámů bude nyní zanesena do map jako Koláčová ulice…

Tak jsme první, no a co. Ještě tak vyhrát oba zbývající zápasy. Potom by Lečice přezimovala coby podzimní mistr.                           (msč)                                                                           

            

Branky: 19. P. Rákosník – 77. Fr. Dědina, 90.+1 Váňa. Rozhodčí: Petr Burian (Příbram) 8. Vrchní komisař: Roman Hes ml. (Malá Lečice) 7. ŽK: Tokaji. Domácí kantýna: 5. Diváci: 36. Poločas: 1:0. Hráno 1.11. 2014. 

 

Lečice: Josef Hrbek 8 – Váňa 8, Houska – (25. T. Víšek 6,5), Rambousek 7,5, Tokaji 8 – M. Rákosník ml. 7, K. Rada 6,5, Fr. Dědina 7,5, Jakub Hořák 7,5 – L. Kostečka 6,5 (81. Zboženský ml. - ), Jan Hořák 7. Trenér: Petr Svoboda 7. Vedoucí mužstva: Tomáš Víšek 10.              

Lavička: -. Chyběli: Messi (zranění), Josef Smetana ml. (zaměstnání), Štěpán, Toman, Srp, Fr. Holec ml. (?).

Hráč utkání: Josef Hrbek

 

Střelci Lečice: 10 – Jan Hořák, 7 – K. Rada, 5 – Fr. Dědina, 2 – L. Kostečka, Messi, 1 – Jakub Hořák, Rambousek, Toman, Váňa.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 167 minut (do dalšího zápasu jde s 18 minutami), Josef Hrbek – 19 minut (do dalšího zápasu jde s 71 minutami).

 

 

Výroky dne

„Nabíral jsi formu na Vihorlatě, teď ji chceme vidět!“ (Hrubesch usazen mezi diváky volal na Arnošta)

„Knín minule? To byla spíš eldéenka.“ (pan školník)

„Chcete kartu? Od toho jsem tady já, abych o tom rozhodoval.“ (rozhodčí Burian se rozčílil na Arnošta)      

„Vzali si vůbec špunty? (Pavel Kropil si všiml, že lečickým fotbalistům to klouže). „Jedině od šampusu, včera.“ (reakce pana školníka).

„Libor o půli podepsal smlouvu s ďáblem.“ (Kojenec k Libunově vítěznému gólu)

 

 

A co na to: Libor Váňa

Nespal jsem oblečený!

Rok a půl si střelecky ani neškrtne a pak si to nechá na poslední minutu v Prostřední Lhotě. Proč ne, z Knihovny chodí VELIBOR VÁŇA-LIBUNA také mezi posledními. Zase z toho byl gól vítězný, zrovna tak jako 5. května 2013 v devadesáté minutě na hřišti Počepic. Tahle trefa byla ovšem v jednom ohledu zcela výjimečná – vynesla Lečici do čela tabulky III. třídy! Libuna ji slavil vydatně, nezapojil se však do koláčové smršti a doma si prý před ulehnutím aspoň sundal ponožky.           

Tvoje trefa vynesla Lečici do čela III. třídy. Dal už jsi někdy důležitější gól?

Asi ne, asi ne. Hlavně, aby se to počítalo na konci sezony, z těchto dvou bodů navíc bych měl o to větší radost.     

V Knihovně a jejím okolí se večer děly pozoruhodné věci. Co tvoje Magické číslo? Spal jsi oblečený, jak jsi sliboval?

Nespal jsem oblečený! Normálně jsem se převlékl. Dával jsem si na to pozor, protože jsem na to byl upozorňovaný. Ještě neděle byla náročná. Byl jsem u Matějky, pak jsme ještě jeli ke Kuličkovi.

Výkon mužstva byl jinak strašlivý, co bylo příčinou?

Nevím. Terén byl těžký, bořili jsme se do něj. Prostřední Lhota předtím desetkrát prohrála, pojedenácté už nechtěla a chytla dobrý zápas, šlo jí to. Překvapila mě, hrála opravdu dobře.     

Dá se nyní mluvit o postupových ambicích, nebo budeme euforii krotit?

Napřed to chce vyhrát dva poslední podzimní zápasy, potom se uvidí. Přes zimu se posílí kádr, přijde mladý Kocík, za čtrnáct dní budeme vědět, jak to vypadá s tím klukem, co dělá s mladým Jirkou Hrbkem v truhlárně. Ten má být dobrý.                                                                         (msč)  

 

Malý kvíz od Kocáby

Která zvířata ve velkém pěstuje Miroslav Střeleček-Čertík?

a) divoká prasata

b) hyeny skvrnité

c) kočičí inženýrky

d) rezavé mravence

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo Čertíkovi na mobil. Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

Správná odpověď z minulého zpravodajství: a) MUDr. Viktorie Nevařilová