1. Velká Lečice - Daleké Dušníky B

23.08.2014 17:00

Zavinil gól, dal gól

Messi určil kompletní skóre zápasu ● Střihavka se rozčílil ● Bolek bez slivovice, zato zdravý ● Rákoskův velký trhák v Magickém čísle ● Zlatovláska Kaká – Matějka se uklečí ● „Vydejte mi Dolejšího,“ tyhle horory už nebudou

Domácí plichta na samý úvod sezony – úspěch či propadák? To první jistě v dalekém Tunisku schvaloval Matějka, jenž byl SMS zprávou mystifikován o výsledku 3:3. Bod v prvním kole jest určitě dobrý, zvláště když v závěru utkání měl Kozel v bráně plné ruce, nohy i vemeno práce. Jenže Lečice měla proti béčku Dalekých Dušníků více než hodinu hry výraznou převahu, šancí habaděj, trestňáků kolem vápna zrovna tak. Chtělo to vyhrát!

 

LEČICE    –    DALEKÉ DUŠNÍKY B     1 : 1

Kocába Arena – Všechno před utkáním slibovalo dobrý výsledek. Tak nějak mlaději a svěžeji vypadající Messi, do dresu převlečený Bolek, což znamená, že se plně zotavil z jarního zranění kotníku. Slivovici nedotlačil, ale to se snad příště zlepší. Rákoska, zrovna tak úspěšně vyléčený, dokonce figuroval v úderné sestavě. V Kaká Areně zjevně nic nechybělo, navíc v ní oslňovala Jaruška Váňová-Kaká novým zevnějškem. Až ji uvidí Matějka, to bude klečení a vyznání „Zlatovlásko, krásko“… K tomu dobře naložení Jake a tlusťoch (Richmond a Vyhlídka)!

Od počátečního hvizdu pana Švidkova to rovněž vypadalo nadějně. Ihned převaha a cpaní se do soupeřova vápna, náznaky prvních šancí. Posledního muže defenzivy před Kozlem hrál netradičně Messi. Tak elegantně, až to vypadalo, že Lečici netrénuje Hrubesch, nýbrž Franz Straka, který Messiho nutí konzumovat panenský olivový olej. Jenomže právě lečický vlasatec to ve 12. minutě se suverenitou přehnal. V tísni zahrál malou domů do míst, kde se nenacházel Kozel, avšak soupeřův hráč Sklenář, jenž míč pohodlně uklidil do prázdné branky – 0:1.

Lečice spěchala s odpovědí. Po chvíli si k trestnému kopu postavil balon Střihavka, hledal místečko pod břevnem, nepočítal ovšem s rukavicí gólmanovou, jež míč vytěsnila na roh. Zakrátko si Střihavka vše zopakoval a zase mu to tělnatý brankář znechutil. Jelikož se do útoku neustále z pozice stopera dral Messi, přicházely jeho pády. Trenér Dušníků, rovněž muž s vlasovým ohonem, sympaťák a starý lečický kamarád, třetí trestňák v rychlém sledu nemohl rozdýchat a na lavičce se pěkně rozzuřil. Nemusel, Kamilovi to tam 23. srpna 2014 nepadalo…

Hoši od Kocáby nato vyvinuli ohromný tlak, jaký jsme od nich už dlouho neviděli. Útok stíhal útok, do dušnické šestnáctky létal centr za centrem, i rohů bylo požehnaně. Po míčích se oháněly hlavy Srpa, Ramba, hrozila hokejka Rákoskova, vyrovnání měl na noze málem i Arnošt. A když už brankáře propálil Pišta, mával se ofsajd. Poločas se prohrál.    

Hrubesch o přestávce neměl na vybranou. Messi musel do útoku, zálohu se chystal oživit střídající Arjen Robben (Rákoska senior). Druhý poločas se také hrál na oblíbenou „dolní“ bránu.

Kupodivu to směrem k drátěnce a měsíční krajině za ní už nemělo takové grády. Pouze Okapníkova střela z trestného kopu a opět bravurní zákrok zřejmě nejtalentovanějšího gólmana Dalekých Dušníků všech dob. Prý teprve odrostlého juniora, dozvěděli jsme se ze soupeřovy lavičky. Poté, co zadák ve žlutomodrém dresu na malém čtverci „obětavě“ zalehl ústředního lečického špílmachra, aby ho snad chránil před hučící Kocábou, Kamil Rada-Střihavka se strašlivě rozčílil, vzduch rozčísla packa syčící a prskající kočky, protože se asi měla pískat penalta.

Takřka z ničeho nic to v 65. minutě konečně přišlo. Dlouhý nákop Okapníkův, gólman si pro míč nešel, čekal ho přímo do rukavic. Neměl to dělat, vždyť se před ním potuloval Martin Dolejší-Messi. Stačilo mu jen zády k bráně nastavit 113 kudrn na hlavě a přizvednout balon do nechráněné sítě – 1:1. „Udělal si to sám. Mohl vyrazit, naletět mi do zad, úplně mě převálcovat,“ přiznal Messi, který tak v podstatě sám stanovil výsledné skóre zápasu. „Jsem teď nejlepším střelcem Lečice a měl by mi být připočítán i ten gól, co jsme dostali, vždyť byl skoro můj vlastní,“ žertoval šťastný autor vyrovnávací trefy.

Samozřejmě, Lečice chtěla Dušníky ve zbývajících pětadvaceti minutách dodělat, pár zajímavých akcí tažených především neúnavným Kojencem a bojovným Střihavkou se bohužel neujalo. Místo toho na nás nastoupil protivník. I on zahrával několik nebezpečných standardek, zlobil pojednou velmi výživnými protiútoky, ostřeloval bránu před kabinami, nepřišel si však na skvěle chytajícího Kozla, jemuž vydatně pomáhal nezničitelný Rambo, zrovna tak pečlivý Jan Hořák, vůbec nechyboval Jan Srp.

Remíza se potom slavila pomalu jako výhra. Martin Rákosník junior na sebe s přispěním svědčícího Čahouna mladšího napráskal takové věci, že se výrazně utrhl ostatním v Magickém čísle. Na tatínka a dědečka aby šly mrákoty… Střelec Messi představil šarmantní přítelkyni Kateřinu a tuze temperamentní „messiátko“, díky čemuž leckomu spadl kámen ze srdce. Nehrozí už noční horory, přepady dámy, která dříve od parkoviště ke kabinám volala: „Vydejte mi Dolejšího!“ Takže snad ten mizerný bod berme.                  (msč)    

                 

 

Branky: 65. Messi – 12. Sklenář. Rozhodčí: Jiří Švidkov (Příbram) 7. Bez ŽK. Vrchní komisař: Jiří Krása (Mníšek) 6. Hlavní pořadatel: Václav Rákosník (Krámy) 7. Kaká Arena: Jaruška Váňová-Kaká 9,5, Ilona Housková 9, Simona Housková 8. Diváci: 113 (vyprodáno). Poločas: 0:1. Hráno 23.8. 2014.               

 

Lečice: P. Svoboda 9 – Váňa 7, Messi 8,5, Rambousek 9, Srp 8 – Fr. Dědina 8, K. Rada 8,5, Jan Hořák 7,5, Jakub Hořák 7 (86. Štěpán - ) – M. Rákosník ml. 7,5, Tokaji 7 (46. M. Rákosník st. 7). Trenér Jiří Hrbek-Hrubesch 8.

Lavička: Víšek, Houska, Zboženský ml., Josef Hrbek. Chyběli: Josef Smetana ml. (zranění), L. Kostečka (zaměstnání), Fr. Holec ml. (rozčilení), Toman, Matoušek (?).

Hráči utkání:

Petr Svoboda-Kozel, Tomáš Rambousek-Rambo

Střelci Lečice: 1 – Messi.

Neprůstřelnost brankáře: P. Svoboda – 12 minut (do dalšího zápasu jde se 78 minutami). 

 

Výroky dne

„Já jsem vždycky tak nasraná, když je fotbal.“ (paní Srpová nadávala den před zápasem)

„To mi poser záda!“ (trenér Dalekých Dušníků se rozčílil na rozhodčího)

„V životě jsem si nekousal nehty jako teď.“ (Hrubesch nervózní na lavičce)

 

A co na to: Martin Dolejší

Ještě že mě gólman nezlynčoval

Vypadá to, že se v této sezoně požene za primátem nejlepšího lečického střelce. MARTIN DOLEJŠÍ-MESSI o tom po utkání s Dalekými Dušníky k nelibosti Okapníkově nahlas mluvil a jeho nynější forma tomu také nasvědčuje. Je fyzicky nadupaný a nic ho nebolí, dribluje, klame tělem, přihrává, střílí, šikovně padá. Snad aby Lečice začala myslet na postup!    

Hodně se ti po vyrovnávacím gólu ulevilo?

Samozřejmě, samozřejmě, když jsem zavinil ten, co jsme dostali… Čekal jsem dlouhý nákop, běžel za stopera. Ještě že mě gólman nezlynčoval, že jsem to přežil. Ten z Dušníků to měl po srážce s Kozlem horší. 

Vypadal jsi neuvěřitelně odpočatě a svěže. Je to tréninkem, nebo něčím jiným?

No, teď nevím, kam míříš. Je to samozřejmě tréninkem a životním stylem. Od základu jsem se změnil.

Hrubesch tě zpočátku nasadil na místo posledního. Bylo to pro tebe nezvyklé?

Ani ne, na Nové Vsi jsem vzadu něco odkopal. Ale furt mě to táhlo dopředu. Vzadu hrajou hlavně staří pardálové, já se na něj ještě necítím.

Bereš remízu proti Dušníkům jako úspěch či neúspěch?

Osobně to beru za neúspěch. Zápas se mi líbil, byl rychlý a šťavnatý, říkali to i kluci z Dušníků. Výsledek je určitě ztráta, měli jsme vyhrát.                 (msč)

    

A co na to legenda: Ota Beran

Kde je ten Dvořákův syn?

Skoro jedinou nit suchou na lečickém mužstvu nenechal. Asi se to dalo čekat, vždyť zanedlouho 81letý OTA BERAN je považován za nejlepšího fotbalistu od Kocáby všech dob a na ostrou kritiku má právo. Zajímavé je, že se dotazuje  na mladé, především pak na Dominika Dvořáka. Po informaci, že Domča je hráčem Mníšku, byl pan Ota očividně zklamaný.

Jak jste byl spokojen s výsledkem a předvedenou hrou?

Někteří už tam nepatří, ale to je věc trenéra. Ten malej Jarda (Zboženský) je lepší než Pišta. Průměrný zápas, remíza zasloužená. Oni měli víc šancí, jedna chyba, ta malá domů a ta brankáře, stačí.

 

 

Zaujal vás některý lečický hráč?

Osmička, Rada. Škoda, že se mu to z trestných kopů nepovedlo. A pak tamten v obraně, Rambousek. Dolejší? Jo, toho znám.

Co říkaly zápasu ostatní legendy mezi diváky?

Ti na naší lavičce se ani nedívají, furt žvaní nějaké kraviny. Já pak z toho taky moc nemám, když to musím poslouchat.

Jak podle vás Lečice v nové sezoně dopadne? Špička, střed tabulky, boj o záchranu? Sestup si snad nepřipouštějme.

Tým je přestárlý, mladí na to nestačí. Váňovi už je pětačtyřicet? Svobodovi bylo jedenačtyřicet a ten, co řve „do p..i“, jim to zvyšuje. Kde je ten Dvořákův syn? (pan Beran myslel Dominika). Proč nehraje? A taky ten druhý mladý, co byl na turnaji, Koc?                                                                  (msč)

 

Malý kvíz od Kocáby

Pokud by se Václav Dvořák-Matějka narodil jako indián, nosil by jméno:

a) náčelník Malá dvojka

b) náčelník Sto třináct rumů

c) náčelník Ťap, ťap, ťapy

d) náčelník Učiteľka tanca

Správné odpovědi zasílejte na klubové stránky nebo přímo Matějkovi na mobil (pozor, nyní je mimo republiku). Řešení kvízu vyjde v příštím zpravodajství.

 

Fotogalerie >>